GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelem támogatás jön!
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek ::

Napelem Hírek Cikkek

A napelem jelene és jövője a magyarországi háztartásokban

családi ház napelemes rendszere

 

 

Cégünk, a Greensys Electric Kft. az eddigi tapasztalatai alapján úgy látja, hogy bár még mindig a környezettudatos cégek állnak az első helyen a megújuló energiaforrások felhasználásában egyre jobban kirajzolódni látszik az a trend, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően az önkormányzatok egy része is elköteleződött a napenergia felhasználása mellett. Mégis a legnagyobb fejlődés az energiatudatos életvitelhez a háztartásokban tapasztalható, mivel egyre több ember látja meg a napelemes rendszerek telepítése adta előnyöket.

 

 

Nagy-Britannia legnagyobb közösségi megújuló energia rendszere

Edinburgh Council városa elindította azt, amivel Anglia legnagyobb közösségi megújuló energia rendszerének tulajdonosává válik, ez huszonöt középületén való napelem rendszer elhelyezést jelenti.

A tervet ez év folyamán már korábban bejelentették, és a helyi lakosokat arra bíztatják, hogy vegyenek részt a közösségi programban, 250 fontos belépési díjjal, amivel résztulajdonossá válnak.

Ausztrália tovább támogatja a megújuló energiát

Ausztrália környezetvédelmi minisztere továbbra is támogatja a megújuló energiaforrásokat, technológiákat. Az ABC rádiós műsorában megerősítette, hogy a Malcolm Turnbull által vezetett liberális párt támogatni fogja a megújítható energia-szektort és ennek technológiai fejlődését, magyarán támogatásokat fog nyújtani a napelem rendszerekhez, szélerőművekhez. Hunt a miniszterelnökkel és újonnan kinevezett energiaügyi miniszterrel elmondta, hogy tudatosan támogatják a megújuló energia szektort és bizalmat kér mindezen támogatásokhoz. Hunt folytatta és kifejtette, hogy az ország megújítható energiacélja szikla szilárd, ahogy a kibocsátási csökkentési alap és a nemzetközi célok is.
 

150 MW napenergia-fejlesztés Afrikában

A Yingli Green Energy a világ egyik vezető napelem paneleket gyártó és fejlesztő cége bejelentette, hogy egy vegyesvállalat keretében naperőművet fog fejleszteni Afrikában, a  Namene Energy Internationallal, akik egy megújuló energiával foglalkozó cég - közösen egy 100 MW-os napenergia parkot és 50 MW-os háztetőre telepített rendszert tervez Ghánában.
A Yingli Green Energy és Namene Energy 50%-os saját tőke-érdekeltséggel száll be. A vállalatok bankokat és más pénzintézeteket fognak megkeresni, hogy elkészüljön a projekt. Afrika több vállalattal karöltve most az egyik legjobban fejlődő napenergia piac, s közben folyamatosan befektetési alkalmakat keres.

Kötelező napelem telepítések Franciaországban

Egy új törvény, melyet jóváhagytak Franciaországban megköveteli minden kereskedelmi zónában lévő új épület háztetejére, hogy napelemek fedjék, vagy növényekkel legyen beültetve. A környezeti aktivisták Franciaországban azt akarták, hogy minden új épületre vonatkozzon a szabály, de a francia kormány ezt még nem követeli meg, túl extrém helyzetet teremtett volna.

A napelem telepítés egyértelmű pénzügyi megtakarításhoz vezet, érdekes lesz látni, hogy lesz-e gazdaságilag serkentő hatása.

Kalifornia, zéró széndioxid kibocsátású könyvtár

napelem, napenergia, naperőmű, napelem rendszerek, napelem rendszerEz a téglalap szerű építmény egy könyvtár, mely Kaliforniában található, és a legelső könyvtár mely zéró emissziós kibocsátású és rendelkezik az International Living Future Institute tanúsítványával. Ráadásul a legkorszerűbb alternatív energia rendszerekkel van felszerelve, amit nevelési célzatra is használnak.
A Stevens Library Sacred Heart Schools, rendelkezik esővízgyűjtővel, napelemes rendszerrel, vízhulladék gazdálkodással is el van látva a könyvtár, úgyhogy a tanárok, diákok könnyen a tantervük részeként, hozzá tudnak férni az információhoz és a fizikai rendszerekhez. A könyvtárt több energia megtakarítási stratégia jellemzi, melynek alapját egy olyan napelem rendszer alkotja, mely az energia egészét megtermeli.

Aspen, kizárólag megújuló energia

napelem, napenergia, naperőműColorado harmadik amerikai városa Aspen, mely teljesen a megújuló energiából fedezi energiaszükségletét.


Az Aspen Times-i hírek szerint közel egy évtized után érték el a városiak, hogy a szél, nap (napelem) és geotermikus energia által, kizárólag megújuló energiát használnak. Az erőfeszítések eredményeként a Vermonti Burlingtonnal és a Kansasi Greensburggel egy kizárólagos megújítható-energia klubba léptek.

Nagyarányú napfarmok Ausztráliában

napelem, napenergia, naperőműAkár tíz új nagyarányú napfarm (napelem-farm) fog létesülni Ausztráliában, 350 millió dolláros kormányzati megújuló energia támogatásból, délen New South Walesben.

Az ausztráliai Megújuló energiaügynökség Renewable Energy Agency (Arena)  és Tiszta Energia pénzügyi részvénytársaság Clean Energy Finance Corporation (CEFC), fel fognak ajánlani ösztöndíjakat és kölcsönöket, hogy segítsék a napfarm project megvalósulását.

Az „Arena”-nak van egy 100 millió dolláros köre, ezeket a vállalatokat akarja megnyerni, hogy ajánljanak fel 30 millió dollárt ösztöndíj jogcímen.

Napelemes pavilon Texasban

napelem, napelem rendszer, napenergia, naperőműTexasban egy eco-barát szerkezetből épített pavilon óvja az elviselhetetlen melegtől az ide betérőket. Ez egy önálló épület, melyet oktatásra és demonstrációra használnak a fenntartható jövőt népszerűsítve. Az épület egy szabadtéri pavilon ami 100%-os napenergiával (napelem) üzemel, esővizet és szennyvizet is hasznosít. A San Antonio központú Flato Architects tervezte a díjazott pavilont, hogy megfeleljen a Living Building Challenge-nek, egy fenntartható építő tanúsítványrendszernek, a sztenderdjei az egyik legszigorúbb rendszerűek. A Josey pavilont a Dixon vízalapítványnak, egy környezeti csoportnak építették, egy fenntartható földmenedzsmentért, egy élő egészséges vízkészlet megtartásáért.

 

A dél-afrikaiak forradalmasítják a napenergiát, ami olcsóbb, mint a dízel

A napenergia összpontosítása egy rendkívüli technológia, a lényege, hogy sok tükröt használ, hogy összegezze a nap energiáját egy központi toronyra, ahol a forróság elektromosságá van átalakítva.
Van néhány becslés, hogy a koncentrált napenergia (napelemek segítségével) (CSP) 2050-ig a világ egynegyedét tudná ellátni elektromos árammal. Viszont van egy jelentős hátránya, a költségvetés – ilyen pl. az Ivanpah naperőmű esete is. Hatalmas és drága anyagokat igényel, és szuperképzett szakembereket. Ugyanakkor egy csapat egy dél-afrikai egyetemnél reméli, hogy meg tudják változtatni a koncentrált napenergia (CSP) technológiát, az üzembe helyezés olcsóbb és könnyebb lehet.
 

A ReneSola és a Jinko is külföldön mozgolódik

napelem, naperőmű, napenergia, napelem rendszerA vezető kínai napelem gyártók tovább menetelnek külföldön. Ügyeskednek a kirakós játékban, miszerint az amerikai és európai napelem szankciókat elkerüljék. A ReneSola-nak van egy előre haladott terve, pontosan az, hogy bejelent egy külföldi vegyesvállalatot az Egyesült Államokban.

A Jinko Solar pedig Malájziában finanszíroz egy új gyártóüzemet. Mindkét vállalat be akarja bizonyítani, hogy a pekingi pénzügyi támogatások nélkül is tudnak nyereséget termelni a tengerentúli helyszíneken.

Napelem telepítés Amerikában

New England-ben egy pályázaton kiválasztották a Clean Energy-t napelem telepítésre, Littleton-ban és Boxborough városában. Már aláírták az első megállapodást a háztulajdonosokkal egy 9380 wattos napelem rendszerhez egy lakóparkban.

A helyszíni látogatások július 1-én kezdődtek. A program egy komoly erőfeszítés, hogy Boxborough és Littleton közössége elinduljon egy fenntartható környezet irányába. A program célja az, hogy legalább 50 napelemes rendszer legyen telepítve a két városban. „Minket felvillanyoz, hogy a New England-i Clean Energy-vel dolgozhatunk. A Clean Energy-nek volt már egy nagyon sikeres projektje tavaly Stow-ban.”

Megújuló energia növekedés Angliában

napelem, naperőmű, napelem rendszerekSouth West-ben a megújuló energia 88%-al bővült, több 2,2 GW-al, de még ez a nagyságrend is kevés, hogy segítsen Angliának a nemzeti energia célokhoz eléréséhez. A megújuló energia (napelem) a teljes elektromos hálózat 14%-át teszi ki Angliában.

A South West Renewable Energy Progress Report, rávilágít a South West-i előnyökre, a kormány támogatására és a 23% kapacitásbővülésre más angliai régiókhoz képest.

A növekedés fő területei 2014 és 2015 márciusa között: 958 MW napenergia, 111 MW biomassza, és 30 MW tenger közeli szélerőmű.

Napkövető napelemek

Egy német vállalat létre hozott egy IMO nevű berendezést az USA-ban, egy úgynevezett napkövető napelemes rendszert, hogy napenergiát csapoljon meg. Ruediger Unverzagt és Klaus Pless a vállalat ügyvezető igazgatója és elnöke elárulta, hogy ezek a napkövető napelemek a legnagyobbak Summerville-ben Dél-Kaliforniában. Az IMO kereskedelmileg eladhatónak tűnik, annak ellenére, hogy mérete hatalmas, ugyan akkor telepítése egyszerű, hatásfoka remek.
Az IMO reményteljes: az Egyesült Államoknak meg kell ragadnia ezt a lehetőséget, segítségével 32 tonna széndioxidtól szabadítja meg a Földet. Az IMO 42.000 kilowattórát termel, majdnem négy háztartás energia igényét fedezi. Ez szintén tehermentesíti a Földet, hasonló az érték mintha kivonnánk egy autót a forgalomból, mely 170.000 km-t utazott.

Az eneregiatárolás rohamosan növekszik

napenergia, tesla, powerpack, powerwall, napelem, napelem rendszerekA napelemes rendszerek terjedését az energiaraktározás nagyban segíti, hangzott el az Intersolar 2015 konferencián. Dr. Eicke R Weber a Solar Energy Systems igazgatója nyitotta meg a bemutatót, ecsetelte: a nap az elmúlt két évben stabilizálta az ellátást a napelem rendszereknek a különböző igények szerint. 2016-17-18-ban már arányaiban kisebb mértékben fognak csökkeni a napelem rendszerek árai, mint az elmúlt 10 évben.
A Teslától JB Straubel mérnök nyilatkozott, aki az energiaraktározás jövőéért sokat tesz. Szerinte az energiatároló ipar egyenesen csökkenteni fogja a költségeket, mivel széles a paletta, gondolva például az elektromos autókra. Meg kell változtatni a keresleti görbét és hatalmas változásokat érhetünk el. Ez olyasmi, mint a napelemes számológép és a napelemes műhold vagy a napelem rendszert használó épületek – ha az igény és a nagyság rendje nagyobb, akkor generál és a költségek hanyatlanak.

6.5 MW-os naperőmű

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram, napelem pályázatA Gardner Capital és MC Power Companies bejelentette Missouri államban, Trenton-ban egy 6.5 MW-os naperőmű létrehozását.
A szalagvágás július elsején volt a Macon Missouri Solar Energy Farmnál, ott voltak a városi hivatalnokok, állami és helyi törvényhozók és képviselők. Valamivel több, mint 3.2 MW-ot fog használni a Missouri Public Energy Pool 35 tagú városai, Macon várost is beleértve. Macon 1890-óta van ellátva elektromos hálózattal, és 2000 óta tagja az energia szövetségnek. Macon weboldala reklámozza a kibocsátásmentes megújuló energiát, a napelemeket, napenergiát, naperőműveket. Becslések szerint 4990 MWh tiszta napenergiával lehet számolni az első évben.

2030-ig Európa elektromosságának fele megújuló energiából

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramEurópa több mint valószínű, hogy a következő évtized végéig az elektromossága felét megújuló energiából fogja fedezni, ha az EU országok az éghajlatváltozással kapcsolatos fogadalmaikat betartják. A kontinensen a napelemek terjedésének fel kell gyorsulnia, állítja a Guardian. Az Európai Unióban az energia és éghajlati célok elérhetőek, a megújuló energia elérheti az 50%-ot. Ez azt jelenti, hogy a villamos energia rendszer - változások előtt áll, ráadásul a széntelenítés is felgyorsulhat.

Ausztrália átáll a megújuló energiára

napelem, napenergia, naperőmű, ausztráliaMég támogatások nélkül is olcsóbb lesz a megújuló energia, mint a hagyományos széntüzelésű erőművek. A megújuló energia többségben lesz Ausztráliában 2040-ig, a kormányzati politikai támogatás nélkül is – elemzők szerint.

2040-ig a szenet és a gázt a szél és napenergia-napelem fogja felváltani 59%-ban. A háztetőkön egyre több a napelem, mind családi házakon, mind üzlethelyiségek tetején. A szén lassan mehet nyugállományba. Ausztráliában rengeteg fosszilis energiahordozó található, azt jósolják, hogy 2030-ig 9%-os visszaesés várható e területen.

10 GW-os új napenergia park Indiában

Napelem, naperőmű, napenergia,Az Adani Power India vezető magán napenergia vállalatai közül az egyik. Aláírtak egy megállapodást, hogy felállítsák az ország legnagyobb napenergia parkját.
Amikor a napenergia-napelem park elkészül több mint 16.6 milliárd kWh-t fog termelni évente és 15 millió tonna CO2 kibocsájtástól menti meg a Földet. A teljes befektetés hozzávetőleg 9 milliárd dollárt fog felemészteni.
Az Adani Powernek korábban volt már egy megállapodása a SunEdisonnel, hogy felállítsák India legnagyobb napenergia parkját, ami egy 4 milliárdos befektetés volt.
A Rajasthan kormány középtávú céljának részét fogja képezni, hogy telepítsenek egy 25 GW-os napelem parkot 2020-ig.

A napenergia lesz a jövő alapértelmezett technológiája

Napelem, naperőmű, napenergia, fejlődés, kapacitásEgy évtizeden belül a napenergia kiteheti a világ villamosenergia-ellátás 10 százalékát, kiütve a szén és atomenergiát, mint alapértelmezett energiatermelési technológiákat.

A UBS mint befektetési bank, azt jósolja, hogy a napenergia kapacitás 2025-re háromszorosára fog növekedni, és 2025 és 2050 között szintén háromszorosára. A század közepére a UBS azt becsüli, hogy közel 3000 GW napenergia fog termelni szerte a világban.

Napelem jóslatok 2015-2021

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramEgy új tanulmány bemutatja a napelem piaci részesedéseket, stratégiákat és előrejelzéseket 2015 és 2021 között világszerte egy 537 oldalas kötetben. A világban a napelem megoldások piaci arányai nőnek, ahogy a technológia hatékonyabbá válik, és kevesebb költségbe kerül. A képesség, hogy versenyben tudjanak maradni a haladó technológiától és az új eljárásfejlesztésektől függ. Miért kell befektetni a kormányoknak napenergiába, megújuló energiába? Az olcsó energia, olcsó vizet ígér napkollektor esetében, az elektromos járművek, számottevő széndioxidtól óvják meg bolygónkat. A katonai fejlesztések és a háborúk költségeit, megújuló energiába lehetne fektetni, hasznosabb, ha kormány így költi el a pénzt.

500 MW napelem fejlesztés Japánban

Shanghai, Kína – A Solar Power ma bejelentette, hogy az SPI Japán napelemes cég stratégiai társulási megállapodást kötött a Uniroottal. Az osakai központú vállalat, jelentős napenergia projektfejlesztéssel együttesen 500 MW-os naperőmű megvalósításba kezdenek.

A megállapodás keretében az SPI felelősséget vállal, az Uniroot projektfinanszírozást végez, szerkezeteket és berendezéseket szállít, intézi a földvásárlást és haszonbérlet, miközben biztosítják a szükséges engedélyeket. Az SPI és Uniroot egy vegyesvállalatot fognak alapítani Japánban, a naperőmű projektek fejlesztéséért.

India új projektje 100MW napenergia

Új Delhi, India – Az Azure Power független cégbirodalom és az indiai napenergia-szektorban tevékenykedik. Az új bejelentésében nyilvánosságra hozta India legnagyobb 100MW-os napenergia beruházását a National Solar Mission (NSM) keretében, Rajasthanban. Mivel az Azure Power nyerte ezt a projektet a NSM alatt, a tervezett rendszerrel 25 éven keresztül fogják ellátni a Solar Energy Corporation-t.
A projekt legnagyobb tulajdonosa és üzemeltetője az Azure Power, most egy 142 MW-os napenergia-napelem rendszert üzemeltet a NSM alatt. Ugyanakkor India kormánya bejelentette 2010-ben, hogy 1250 MW napenergia kapacitást kell elérni 2015-ig, mely azóta teljesült is.

A napenergiának nagy a potenciálja

Napelem, naperőmű, napenergiaCambridge: Egy átfogó tanulmány a napenergia hasznosítását elemzi. A napenergia-napelem a legjobb lehetőség, hogy találkozzanak az emberiség jövőbeli hosszú távú energia céljaival. Az üvegház hatásokat-kibocsátásokat csökkenteni szükséges, mindamellett a tudósok rájöttek, hogy a hosszú távú célok eléréséhez a technológiát is fejleszteni kell. „A jövő egy napenergia” „The Future a Solar Energy„ tanulmányt a MIT Energy Initiative (MITEI) bocsájtotta ki. A célja felbecsülni a napenergia aktuális és potenciális versenyhelyzeti pozícióját és olyan amerikai kormányzati politikában bekövetkező változásokat azonosítani, amik hatékonyabbá és támogatóvá teszik a napenergiát, hosszú távon is, mondta Robert Armstrong professzor.

Napelemes úszó sziget

Napelem, naperőmű, napenergia2011 óta egy francia vállalat a Ciel & Terre nagyszabású úszó napelemes megoldásokat fejlesztett. Az innovatív technológia lehetővé teszi, hogy szabványos napelem panelek segítségével szereljék fel az úszó szigeteket. Víztárolókra, tavakra is lehet telepíteni úszó napelem megoldásokat. Továbbá öntözőcsatornákat, átforduló tavakat, gátak víztárolói is alkalmasak a technológia befogadására.

Ez az egyszerű és megengedhető alternatíva a minőségi napelem rendszereknek, hogy ne pazaroljunk el értékes termőföldeket, ill. nem minden ipari vállalat engedheti meg megának a földbérlést, pláne ha rendelkezik adott esetben víztárolókkal, mely alkalmas megújuló energia telepítésére.

1.4 GW tervezett megújuló energia Indiában

Napelem, naperőmű, napenergiaEgyre több nemzetközi vállalat tervezi azt, hogy belép az indiai megújuló energia-szektorba.
Soha nem látott növekedés várható a következő néhány évben, a nagy cégek nem akarnak kimaradni ebből az üzletből.

A szingapúri központú Sembcorp bejelentette 1.4 GW megújuló energiát szeretne telepíteni Indiában az elkövetkezendő 5-7 év folyamán. A vállalatnak nincs közvetlen jelenléte Indiában, de nemrég szerzett egy irányító érdekeltséget a Green Infra vállalatban, mely Indiában vezető pozíciót tölt be a megújuló energia területén.

50kW-os napelem rendszer átadás, Kaposvár, Cukor Manufaktúra Kft

Sikeresen átadásra került a kaposvári Manufaktúr 50-kW-os napelemes rendszere, melyet mi telepítettünk, azaz a GreenSys Electric Kft. A KEOP pályázat keretében megvalósult projekt 25 millió forintba került, melyből 15 millió forint volt a pályázati támogatás.

Ausztrália szén nélkül

Napelem, naperőmű, napenergiaSydney - Ausztrália legnagyobb elektromossági közületi cége elkötelezte magát, hogy 35 éven belül bezárja a széntüzelésű erőműveit, ezáltal megszabadulva a megkövesedett tüzelőanyagtól való függéstől.

Az AGL Energy Ltd. megújuló energiában (napelemekben) fog gondolkodni a továbbiakban, miközben kisebb projektekre fog összpontosítani a kezdetekben. Egy 102 megawattos napenergia farm építése a napokban kezdődik. A Sydney központú vállalat terve, hogy a széntől való eltávolodást megvalósítsa. 40 globális vállalat, köztük az Ikea megfogadták, hogy sürgetni fogják a szén redukálását.

Közel négyezer napelem

Napelem, naperőmű, napenergiaÁramtermelő napelemes rendszer épül ki uniós támogatással a Heves megyei Demjén külterületén. A 3840 darab vékonyfilmes napelemből álló beruházás hozzájárul hazánk megújuló energetikai célkitűzéseihez és a térség részben megújuló energiából származó áramot használhat. A projekt 564 tonnával csökkenti évente majd hazánk szén-dioxid kibocsátását.

Magyarországnak 5 év alatt a mostani 10 százalék körüli értékről 14,65 százalékra kell növelnie a megújuló energiák részarányát.

 A napenergia hasznosítása világszerte és hazánkban is dinamikusan növekedett az elmúlt években.

Európa, energiabiztonság, megújuló energia

Napelem, naperőmű, napenergiaAz Európai Bizottság most közzétette az energiabiztonsági javaslatát, mely azonnali lépéseket kezdeményez a jelenlegi válság megoldására, de leginkább összpontosít egyéb végrehajtandó intézkedések ügyében.

A javasolt intézkedések között szerepel a tüzelőanyag-váltás, megújuló fűtési technológiák bevezetése.

Egy sajtóközleményben, 2014 májusában az ESTIF, AEBIOM, EGEC ipari szövetségek, üdvözölték a napenergia-napelem, biomassza és geotermikus szektort, elsőbbséget adott a megújuló fűtés népszerűsítésért.

Épül Marokkó óriási naperőműve

Napelem, naperőmű, napenergiaVan, akinek az atom jut, van, akinek a nap. Marokkó legfontosabb energiagazdálkodási kérdései közé az ország energetikai függetlenségének biztosítása és az évről évre növekvő energiaigénye tartozik. Az ország energiaellátásának 97%-a külső forrásból származik. A növekvő energiaszükséglet miatt a kormány egyre jobban ösztönzi az alternatív, megújuló energiára épülő fejlesztéseket. Mivel az ország a világ egyik legnapsütöttebb országai közé tartozik, ahol évente kb. 3000 óra a napsütéses órák száma (Magyarországon 2000-2200 óra), a marokkói kormány nagyszabású, kb. 9 milliárd dolláros napenergia-programot indított el.

A kaliforniai napenergia ösztönző program nem volt olyan hatékony

Napelem, naperőmű, napenergiaEgy új elemezés azt állítja, hogy Kalifornia agresszív napenergia ösztönző programja nem volt olyan hatékony, mit általában hiszik az emberek.

2007 óta, Kalifornia volt az egyik legagresszívabb az Egyesült Államokban a napenergia ösztönzésben. 2 milliárd dollár támogatási kedvezményt indított útjára a California Solar Initiative (CSI), háztartási és kereskedelmi fotovoltaikus rendszerek ügyében.
Ebben az időszakban a napenergia ipar kétszámjegyű növekedést tapasztalt, az eddig telepített több mint 245.000 napelemes rendszer 2365 megawatt villamos energiát állított elő.
 

Top 10 napenergia használó országok

Napelem, naperőmű, napenergiaMenjünk vissza 2010-be és vizsgáljuk meg az úttörő napenergia rendszereket használó országokat. 2009 végén a napenergia-ipar nagyon a korai szakaszában volt, a napenergia boom azóta lezajlott, történt egy vizsgálat 2014-ben is, hogy tükrözze az új helyzetet. Álljon itt egy beszédes pont: a növekedés oly nagymértékű, hogy (MW) helyett már (GW)-ban kell kifejezni a mértékegységet.

 

Lássuk a felsorolást! Alább látható az első tíz ország, a telepített napenergia kapacitás sorrendjében.

Smartflower - okos napelem virág

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram, inverterAz „Okos Virág” berendezés függetlenséget ad tulajdonosának ‒ most és a jövőben is. A smartflower formáját a napraforgó ihlette: automatikusan nyitja ki az elemeit, és a 18 m2 területű napelemek tökéletes kört alkotnak, mint egy napraforgó.  

A rendszert műhold vezérli és két tengely mentén mozog. Végig követi a napot egészen addig, ameddig az utolsó sugarai is eltűnnek, mindvégig tartva az optimális 90 fokos beesési szöget.

Kínában jár a napelemes repülő

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram, inverterEddigi legnehezebb szakaszát teljesítette hétfőn világ körüli útján a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely Mianmarból a délnyugat-kínai Csonkingba érkezett. 

 

Eddigi legnehezebb szakaszát teljesítette hétfőn világ körüli útján a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely Mianmarból a délnyugat-kínai Csonkingba érkezett. A kizárólag napenergiával működő repülő tíznapos várakozásra kényszerült Mianmarban a Kínában uralkodó kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Nem kell atomerőmű - így csinálják a kínaiak

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramNéhány éve elképzelhetetlen adatot közölt a pekingi statisztikai hivatal: 2014-ben csökkent az ország szénfelhasználása. Ma már Kína fekteti be a világon a legtöbbet az alternatív energiaforrások kihasználásába. Tavaly a magyar GDP-vel összemérhető összeget költöttek erre a célra. Van egy nagy hasonlóság Nagy-Britannia és Kína között: mindkét ország ipari forradalmának legfontosabb energiahordozója a szén volt - kezdi a kínai energiaipar változását bemutató cikkét a BBC.

Az óriási ázsiai ország szénfelhasználásának csak az éves növekedése majdnem akkora volt, mint a teljes brit kitermelés a csúcson. Kína még 2013-ban is 93 millió tonnával növelte szénkitermelését.

4000 napelemet telepítettek Darvason

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramÁtadták a Hajdu-Bihar megyei Darvas külterületén elkészült 499 kW névleges teljesítményű szolárparkot. Az uniós támogatással kiépülő napelemes áramtermelő rendszer hozzájárul hazánk uniós üvegházgáz kibocsátás csökkentési céljainak eléréséhez: évente 557 tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátásunk.

A megújuló energiát hasznosító beruházás révén Magyarország energiaimport-függősége is csökken.

Bár a napenergia gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll mégis még csak szinte elhanyagolható mértékben használjuk ki, pedig tiszta, környezetkímélő energiaforrás, ami még évmilliárdokon belül sem fog kifogyni.

Napelem, energia, paprika

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram, inverterKomoly fejlesztéseket terveznek Sükösd községben. Az önkormányzat több nyertes pályázatnak köszönhetően napelemeket vásárolhat, saját földjeiken pedig energianövényt és fűszerpaprikát ültetnek. A beruházásoktól jelentős megtakarítást várnak.

 

80 centiméter a mélysége és a szélessége azoknak a gödröknek, ahova a facsemeték kerülnek néhány hét múlva. A település közcélú dolgozói hétfőn kezdték az ásást az 1 hektáros területen, ahova 1000 darab császárfát ültetnek.

Több mint félmilliárd forint értékben telepítenek napelemeket Tolnában

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram, inverterTöbb mint félmilliárd forint értékben kezdődnek napenergiát hasznosító projektek Tolna megye tizenkét településén százszázalékos európai uniós támogatással, a fejlesztések során javarészt önkormányzati intézmények épületein helyeznek el napelemeket.

Szekszárdon a Tolna Megyei Balassa János Kórház 189 millió forintos támogatással telepít három épület 2500 négyzetméternyi felületére 910 napelemet - közölte Nagy Attila üzemeltetési mérnök az MTI-vel. A napelemek összteljesítménye 227 kilowatt, a kórház éves, mintegy 4,5 millió kilowattóra energiafogyasztásának várhatóan 5 százalékát, 240-250 ezer kilowattórát fedeznek.

Máris rekordot döntött a Solar Impulse 2 napelemes gép

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Az Arab-tengert rendben átrepülte a napenergia hajtotta Solar Impulse 2 repülőgép, és megérkezett Indiába, ahol egyébként a repülőgép anyagának egy része készült.

 

Rendben megtette világkörüli útja második szakaszát is az Arab-tenger fölött a napenergia hajtotta Solar Impulse 2 (SI2) repülőgép, amely kedden késő este érkezett meg Ománból az indiai Ahmadábádba. A napelemes jármű 16 óra alatt tette meg az 1465 kilométeres utat, amely valószínűleg rekordhosszúságú a kizárólag napenergiával működő repülőgépek történetében.

Tíz éven belül a napenergia lehet a legolcsóbb energiaforrás Közép-Európában

Tíz éven belül a napenergia lehet a legolcsóbb energiaforrás Közép-Európában

Bámulatos tempóban csökken a napenergia egységnyi költsége. 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, 2014-re ez 9 eurocentre esett. Összehasonlításképpen: ugyanez atomerőműben termelve akár 11 eurocent is lehet, míg a legolcsóbbnak tartott gáz és szénerőművek 5-10 centért termelnek ennyi áramot.

 

Magyarán, a napenergia már most is versenyképesnek számít, hála az elmúlt évek gyorsütemű fejlesztéseinek. A napenergiát termelő fotovoltaikus elemek előállítási költsége a tömegtermelés beindulásának hála rohamtempóban zuhan.

Szédületes tempóban terjed a napenergia

title=napelem, napelem rendszerek, naperőművek, napenergia

Mellélőtt a kínai kormányzat az új napenergia-kapacitások telepítésével, a távol-keleti országban az előzetes adatok szerint a tervezettnél jóval kevesebb új erőművi kapacitást telepítettek. Kína valószínűleg azonban így is a legnagyobb piac volt tavaly is, és várhatóan a következő évben is az marad.

Magasan volt a léc

Hivatalosan is megerősítették, hogy az előzetes számok alapján 2014-ben a világ legnagyobb piacán 10,6 GW új napenergia-kapacitást telepítettek az előző évi mintegy 12 GW-ot követően. A kínai kormányzat az előző évre 14 GW GW-tal számolt.

Ruanda napenergia-projektje

napelem, napelem rendszerekAz amszterdami központú, ám leginkább a fejlődő világban tevékenykedő Gigawatt Global (GWG) szervezet által 23,7 millió dollár költséggel épített 8,5 gigawatt kapacitású napenergia-telep 6 százalékkal emeli meg a kelet-afrikai ország teljes villamosenergia-termelő kapacitását.

Ráadásul ez az első befejezett projekt, amelyet az Africa Clean Energy Finance Initiative (Kezdeményezés az afrikai tiszta energia finanszírozásáért) program keretében adtak át.  A február 5-én tartott hivatalos avató ünnepségen jelen volt többek között Ruanda infrastruktúra-ügyi minisztere, James Musoni is.

Magyarország legnagyobb naperőműve épül meg a Mátrában

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Magyarország eddigi legnagyobb, 15 megawattos fotovoltaikus projektje indul tavasszal a Mátrai Erőműben, a 6,4 milliárd forint beruházással megépülő naperőmű a tervek szerint októberben lép üzembe.

 

Bárdos Béla, társaság titkársági és PR osztályvezetőjének közleménye szerint a cég megtelt 30 hektáros Őzse-völgyi depóniáján megvalósuló fejlesztés keretében összesen 72 ezer 480 darab, egyenként 255 watt teljesítményű polikristályos napelemből épül meg az erőmű.

 

A projekt 50 százalékban saját erős beruházás, amit fejlesztési adókedvezmény egészít ki.

 

Szinte ingyen energia jelent meg a láthatáron

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

 

Újabb áttörés előtt áll a napelemek gyártása: egy a korábbiaktól eltérő anyag felhasználásával sokkal olcsóbban előállítható, sokkal jobb hatásfokú paneleket készítettek kutatók egyelőre laboratóriumi körülmények között. Két év múlva azonban már piaci termék lehet az újdonságból.

 

A napelemek legismertebb alapanyagánál, a szilíciumnál kedvezőbb tulajdonságú anyagok felhasználása azt ígéri, hogy hamarosan olcsóbb és a nap energiáját hatékonyabban átalakító panelek kerülhetnek piacra - írja a Bloomberg. A lehetőség nem újdonság a kutatóknak, akik eddig is tudták, hogy a perovszkit - kálcium-titán-oxid - néven ismert ásványanyagcsalád jó kiindulópontja lehet a napelemek gyártásának.

 

Napenergia-hasznosítással csökkenti ökológiai lábnyomát a BGF

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Közel 12 millió forint éves energiaköltség-megtakarítást eredményez a Budapesti Gazdasági Főiskola számára az az Európai uniós forrásból megvalósuló épületfejlesztési projekt,

amely során a Főiskola Buzogány utcai és szentendrei épületeiben a fűtéskorszerűsítés, a nyílászáró-csere, és a hőszigetelés mellett kiépítésre kerül egy közel 700 GJ villamos energiát termelő napelem-park, illetve egy napkollektor is.

Napelemes iCloud Center lesz a GTAT arizonai létesítményéből

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Miután a GT Advanced Technologies és Cupertino partnerkapcsolata kútba esett, komoly problémaként jelentkezett az is, hogy a GTAT által ígért 2000 munkahely is elúszott. Az Apple most az ingatlant felhasználva 2 milliárd dolláros beruházással adat- és globális irányítóközpontot alakítana, amely 150 embernek adhat teljes munkaidős állást.

 

Az Associated Press információi alapján a következő 10 évben tervezik a létesítménybe és környékébe pumpálni a fenti összeget.

Tiszakécskén 277 milliós energetikai korszerűsítés valósul meg

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz Új Széchenyi Terv keretében Tiszakécske 277 millió forint pályázati forrásból napelemeket telepít több intézményére - jelentette be Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja pénteken Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján. A kormánymegbízott, aki korábban Tiszakécske polgármestere volt, elmondta, hogy az Arany János Művelődési Ház,

Átadták Hajdú-Bihar megye legnagyobb naperőművét

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA Nord-Point Kft megnyitotta Hajdú-Bihar megye legnagyobb naperőművét. A létesítmény évente 680 Megawattóra villamosenergia termelésére képes, ami 240 háztartás éves szükségletének felel meg. />

 

Hajdú-Bihar megye legnagyobb naperőművét nyitotta meg a Nord-Point Kft. berettyóújfalui telephelyén. Az összesen 300 millió forintos beruházáshoz az Európai Fejlesztési alap „Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” című pályázatán nyert forrást a cég, mellyel 120,04 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott.

Napelemeket szerelnek az intézmények tetőszerkezeteire

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

 

 

Megyénk több településén is alternatív energiaforrások felhasználásától remélnek komoly költségmegtakarítást a közeljövőben.

Egy energiahatékonysági pályázatnak köszönhetően Abádszalókon az orvosi rendelő zöld energiaellátása valósulhat meg a közeljövőben mintegy 22 millió forintos költséggel.

Az első Föld körüli repülés napenergia meghajtással

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz ABB innovációs és technológiai együttműködésre lépett a Solar Impulse projekttel (a világ első napenergiával hajtott repülőgépe), amely 2015-ben kísérletet tesz, hogy elsőként kerülje meg a Földet napenergia felhasználásával.

Azt követően, hogy a Solar Impulse prototípusa nyolc világrekordot állított fel, amikor elsőként szelte át a két kontinens közötti légteret, majd átrepülte az Egyesült Államokat, Bertrand Piccard és André Borschberg elérkezettnek látja az időt, hogy a vállalkozásukat 2015-ben egy világkörüli repüléssel koronázzák meg.

Napelemek kerülnek a hatvani kórház tetejére

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramHárom jelentős infrastrukturális fejlesztés is megvalósult, illetve folyamatban van a hatvani Albert Schweitzer Kórházban. Ezekre 3,2 milliárd forintnyi uniós támogatást és további több mint 600 millió forint kormányzati többlettámogatást kapott az intézmény.

 

Fekete Gábor, a kórház PR-menedzsere közleményben tudatta: a rehabilitációs központ elkészült, épül a központi műtőblokk, zajlik az ajtók és ablakok cseréje, valamint a homlokzat hőszigetelése.

A napenergia kutatásának története

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz építészeknek az első szolártechnikai tanácsot a görög történetíró, Xenophón (kr.e. 430-354) adta: “A házak déli oldalát magasabbra kellene építenünk, hogy a téli napot befoghassuk”.

 

A legnagyobb antik szolártechnikus Arkhimédész (kr.e. 287-212) volt, napenergiával kapcsolatos kutatása nemcsak elméleti, hanem fontos gyakorlati eredményeket is hozott. Homorú tükrök segítségével, amelynek gyújtópontja kis görbületük miatt több száz méter távolságban volt, a római hadvezér Marcus Claudius Marcellus hajóit a szicíliai főváros kétéves megszállásakor felgyújtotta.

104 darab napelem kerül a Faluház tetejére

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramBordány Nagyközség Önkormányzata legutóbb 2014. augusztusi ülésén döntött a Faluház napelemes rendszerének kiépítéséhez szükséges, 100% intenzitású pályázat benyújtásáról – áll Kiss-Patik Péter alpolgármester közleményében.

 

A KEOP-2014-4-10.0/N azonosítószámú ”Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázat pozitív elbírálásáról a mai napon értesítették önkormányzatunkat, a jóváhagyott támogatás 19.501.230 Ft.

14 és 3,4 forint a nap- és szélenergia az USA-ban

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz elmúlt 5 év árzuhanása idén felgyorsult, állítják az amerikai energiaszektorban dolgozó menedzserek. Egyes piacokon jobban megéri megújulókra hagyatkozni, mint a fosszilis energiahordozókra, állítja a Lazard pénzügyi tanácsadó cég.

 

A New York Times elemző cikke szerint számos áramszolgáltató írt alá idén szerződéseket alvállalkozókkal arra vonatkozóan, hogy megújuló forrásokból szerezzék be a szükséges energiát. A megújulók nem kis részben a bőséges állami támogatásnak és adókedvezményeknek köszönhetik olcsóságukat. Ezek közül azonban több is lejár a közeljövőben.

Napelemet flakonból

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Hallott már a kolloid kvantumpontokról? Nem? Pedig a közeljövőben forradalmasíthatják a napenergia-termelést.

 

Két fő csapása van a napelemek fejlesztésének - vagy a hatékonyságot igyekeznek javítani (jelenleg 40 százalék körül van a legjobb típusok hatásfoka), vagy a költségeket leszorítani. Jellemzően az egyik csak a másik rovására szokott sikerülni, azaz vagy nagyon hatékony és roppant drága megoldást kapunk, vagy ugyan olcsó lesz az eredmény, de csapnivaló teljesítménnyel alakítja át a napsugárzást elektromos energiává.

 

 

 

40 százalék az új napenergia-rekord

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz ausztrál University of New South Wales (UNSW) kutatói negyven százalék feletti hatékonysággal alakítottak át napenergiát elektromossággá, ez a legmagasabb arány, amit valaha elértek.

A rekordot kültéri teszteken érték el Sydney-ben, megerősítette az amerikai National Renewable Energy Laboratory (NREL) is, szintén kültéri teszthelyszínén.

A munkát a megújuló energiákkal foglalkozó ügynökség, az Australian Renewable Energy Agency (ARENA) támogatta. A kutatást vezető Martin Green professzor elmondta, hogy kereskedelemben kapható napelemeket használtak, de új módon, ezért ezek a fejlesztések gyorsan elérhetőek lehetnek.

Napelemmel spórolnak a Fényiben

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramBefejeződött a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium energetikai korszerűsítése. Három évvel ezelőtt 130 millió forintból, idén pedig több mint 90 millióból fejlesztettek. A beruházásokhoz az unió is hozzájárult.

 

Napelemek és napkollektorok kerültek a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tornacsarnokának tetejére a nyáron elkezdett fejlesztés keretében. Emellett a gimnáziumba új kazánokat is beszereltek, ezek a tornatermet, az uszodát és az öltözőrészleget látják el használati meleg vízzel és fűtéssel.

 

A gimnázium energetikai korszerűsítése még 2011-ben kezdődött. Akkor egy újszerű talajszondás rendszert építettek ki.

Google: olajmezőből naperőmű

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA Google komoly összeget fektet egy kimerült kaliforniai olajmezőn épülő naperőműbe.

 

A Google az utóbbi években számos eltérő területen fektetett be olyan érdekes és újszerű projektekbe, amelyek igencsak elütnek az eredetileg internetes keresőként induló cég szűkebb profiljától.

Napelemek a komáromi Szent Imre óvoda és iskola tetején

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramCsaknem 170 millió forintból újították fel a komáromi Szent Imre Római Katolikus Óvoda és Iskola 1923 és 1926 között emelt épületeit.

 

Peredi Ágota igazgató tájékoztatása szerint a két épületben energiamegtakarítást eredményező beruházásokat végeztek el. Korszerű nyílászárókat építettek be, szigetelték a falakat, új kazánokat telepítettek, és a déli fekvésű tetőkre 104 napelemet szereltek fel.

A Blu-ray lemezek mintázata radikálisan növeli a napelemek hatékonyságát

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA Northwestern Egyetem kutatói nemrégiben a Blu-ray lemez egy új – meglepő, de annál hasznosabb – felhasználási lehetőségét tárták fel. Nem, nem az autó visszapillantó tükrére ragasztották traffipax ellen.

 

Mi köze van a napelemeknek a Blu-ray lemezekhez? A hírek szerint elég sok. Úgy tűnik, hogy a Blu-ray lemezek nanoszkópikus gödröcskéi – amik a lemez vibráló színéért is felelősek – komoly hatással lehetnek a napelemek hatékonyságára.

Napelemes rendszereket telepítettek...

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramZánka Község Önkormányzata 13,09 millió Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével napelemes háztartási méretű kiserőművet telepített az Óvoda és a Faluház épületére, hogy a villamosenergia fogyasztást jelentős mértékben megújuló energiaforrásból fedezze.

 

Az önkormányzat a beruházással hozzájárul a környezetvédelemhez, egyúttal a költségeket is csökkenteni tudja.

 

A 2013 februárjában benyújtott, 2013 decemberében támogatást elnyert pályázat segítségével két napelemes rendszert telepítettünk annak érdekében,

Szegény országban robbanhat a napenergia

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAzt már korábban is lehetett tudni, hogy a tavaszi indiai választásokon elsöprő győzelmet arató párt programjának egyik központi eleme az energiaszektor fejlesztése.

 

A területért felelős miniszter az egyik konferencián azonban egészen meglepő, sokak szerint túlságosan is ambiciózus tervekről beszélt. India a következő 8 évben olyan mértékben növelné telepített napenergia-kapacitását, mellyel csak a jelenleg toronymagasan listavezető Kína venné fel a versenyt.

Napelemek már iskolák tetején is

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramEurópai Uniós pályázat segítségével napelemeket telepítettek a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tetejére, a rendszer segítségével jövőre már az intézmény működéséhez szükséges villamosenergia több mint kétharmadát a gimnázium maga állítja elő megújuló energia felhasználásával.

 

A beruházás keretében 64 db 250 wattos napelem került telepítésre, összesen 16 kW teljesítménnyel, a napelemek által előállított egyenáramot egy háromfázisú, 17 kVA teljesítményű inverter alakítja váltakozó árammá és táplálja az épület belső hálózatára.

Több energiát termel, mint amit felhasznál a bécsi irodaház

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA Bécsi Műszaki Egyetem Gépészmérnöki és Gazdaságtudományi kara költözhetett be Ausztria első olyan irodaházába, amely több energiát termel, mint amennyi az éves felhasználása. Az épület homlokzatát és tetejét is napelemek borítják.

 

Elsősorban napenergiával biztosítják Ausztria első olyan irodházának az energiaigényét, amely több energiát termel, mint amennyit egy év alatt felhasznál. A pluszenergia háznak nevezett épületben ezen kívül fűtésre használják a szerverek által megtermelt hőt, energiavisszanyerő rendszert alkalmaznak a lifteknél és optimalizálták az árammal működő berendezéseket is.

Építik a napelemes bicikliutat Hollandiában

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramKészül a világ első napenergiát hasznosító kerékpárútja, sőt, hamarosan át is adják. Egyelőre csak 70 méter hosszú, de ha beváltja a hozzáfűzött reményeket, lesz még hosszabb is.

 

A Solaroad egy 2,5-ször 3,5 méteres előregyártott panelekből összerakott út. A napelemeket a vastag, érdesített felületű üveggel borított panelek rejtik magukban. A tervezők szerint az út alá dugott napelemek 30 százalékkal kisebb hatékonysággal működnek ugyan, mint a háztetőkre szerelt panelek, de cserében nagy felületet lehet velük beborítani, és kevésbé rontják a városképet.

Afrikai fénnyel akarják kivilágítani Nyugat-Európát

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramÚjabb cég szeretné kihasználni a szaharai napsütést, és olcsón megtermelt árammal látni el minél több fogyasztót Nyugat-Európában. A Nur Energie nevű amerikai-brit vállalat Tunézia délnyugati részén építene naperőművet.

 

A megtermelt árammal körülbelül 2,5 millió nagy-britanniai háztartást lehetne ellátni. A Nur Energie azért vette célba éppen Nagy-Britanniát, mert London pályázatot írt ki megújuló energiát termelő és szállító cégek számára. Az a vállalat, amely nyer a tenderen, támogatást kap ahhoz, hogy piacilag kedvező áron tudja értékesíteni az áramot.

Olyan olcsó lesz a napenergia, mint a hálózati áram

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramMennyibe kerül háztetőre szerelt napelemekkel termelni az áramot? Annyiba, vagy még kevesebbe, mint a hagyományos áramszolgáltatóktól vásárolni – legalábbis az Egyesült Államok tíz tagállamában.

 

A közvetlenül áramot termelő napelempanelek mellett naperőművek is épülnek az USA-ban. A fotón az Ivanpah erőmű látható 2014 júliusában, a Mojave-sivatagban, Primm városa közelében. A létesítmény 347 ezer számítógépvezérelt tükörrel fókuszálja három, 140 méter magas toronyra a fényt, amellyel vizet forralnak fel, a gőz pedig meghajtja az áramot termelő turbinákat, több mint 140 ezer háztartást látva el villannyal.

OnBeat, a napelemes fejhallgató

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramHa süti a nap a fejünket és nem védjük sapkával, kendővel, bármilyen fejfedővel, annak csak a hátrányait éltük meg az eddigiekben. Ideje lesz ezentúl másképpen “megközelíteni” ezt a helyzetet, az előnyeit is számba venni.

 

Természetesen továbbra is óvni kell az ártó napsugaraktól a fejünket, de már értéket is kapnak azok a sugarak, ha mondjuk egy napelemes fejhallgatót használunk.

Kína a szénről megújuló energiára, azon belül pedig napelemre vált

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramKomolyan elköteleződést mutat a napenergia hasznosítás irányába a kínai ipar.
Az év végére plusz 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami lényegesen több, mint amit az USA és Ausztrália eddig összesen megvalósított a beruházásaiban.

 

3,3 gigawatt napelemes beruházás volt Kínában az idei első negyedévben. Ma már így 23 gigawatt energiát tud napelemek segítségével előállítani.

A Solar City és a Tesla

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA Tesla és a Solar City azt állítják, hogy az ő gyártási eljárásaik a legolcsóbb áramforrássá teszik az Egyesült Államokban a napenergiát.

 

Egy a Solar City által New Yorkban megrendezett rendezvényen Lyndon Rive (vezérigazgató) és Elon Musk (elnök) bejelentették, hogy öt-tíz éven belül minden egyes szolár panel, melyet a Solar City telepít, egy akkumulátor csomaggal lesz beépítve, amely segít kiegyenlíteni a napenergia függőségét a naptól.

Napelemeket szerelnek fel a százhalombattai közintézményekre

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramEddig hat közintézmény tetejére szereltek fel napelemeket nagyrészt uniós forrásból Százhalombattán, a számítások szerint ezzel évente kétmillió forintot takaríthatnak meg - tájékoztatta a város önkormányzatának szóvivője az MTI-t.

 

Nyilas Hajnalka elmondta, hogy a nyáron három iskola tetejére kerültek fel a környezetbarát energiaellátást biztosító napelemek, amelyek költségét teljes egészében uniós pénzből finanszírozták.

 

Egy újabb pályázatnak köszönhetően hasonló, ötven kilowatt névleges teljesítményű úgynevezett kiserőműveket telepítettek a Barátság Kulturális Központ, a Hamvas Béla könyvtár és a polgármesteri hivatal tetejére.

Napelemek látják el a hivatalok villamosenergia igényét

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz Új Széchenyi Terv keretein belül, napelemes rendszert épített ki Tompa Város Önkormányzati Konyhájának tetőszerkezetére. A projekt összköltsége 30,3 millió forint, melyhez az önkormányzat 25,75 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében.

A napelemes beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam társfinanszírozásával jött létre, így az Önkormányzat 85 százalékos támogatásban részesülhetett.

 

A kivitelezés során a konyha tetejére összesen 188 négyzetméter felületű polikristály szerkezetű napelemet szereltek fel.

 

 

Naperőmű épül Sierra Leone-ban

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramÖsszesen 6 MW névleges teljesítményű naperőmű felépítéséről írt alá megállapodást június végén Ernest Bai Koroma, Sierra Leone elnöke – jelentette Sierra Leone Pénzügyi- és Gazdasági Minisztériuma.

 

Az ország fővárosában, Freetownban telepítendő napelem-naperőmű az első lépés lesz a zöld energia hasznosítása terén, mely nem csak a fenntartható gazdasági fejlődést segíti elő, de sokat javíthat a lakosság és ipari felhasználók villamos-energia éhínségén is.

 

Szív alakú naperőmű

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA hatalmas szív alakú napenergia farm a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetén épül, és a jövő év elején kezdi meg működését.

 

A Conergy Australia által tervezett különleges formájú napelem farm jelképes üzenete a világnak, hogy itt az ideje megszeretni a napenergiát. A 2 megawatt teljesítményű naperőmű beüzemelése jövő év elején várható, mely 750 otthont lát majd el elektromos árammal.

Napelemes rendszert kapott öt iskola

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA 228 millió forintos támogatás mellett a 40 millió forintos önerőt is pályázaton nyerte meg az önkormányzat. Debrecen önkormányzata számára kiemelkedően fontos, hogy az általa működtetett intézmények energiafelhasználása során a megújuló energiaforrásokat részesítse előnyben.

 

Az eneragiatakarékos megoldások alkalmazása mellett nem titkolt szándéka a példamutatás, a lakossági szemléletformálás – áll az önkormányzat közleményében.

Letették a csornai napelemgyár alapkövét

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramLerakták a mintegy 15 milliárd forintos beruházással épülő napelemgyár alapkövét szombaton Csorna határában. Áder János köztársasági elnök, a város szülötte, díszpolgára az eseményen kiemelte: az üzemben évente annyi napelem készülhet, amennyi 300 ezer ember éves energiaigényét fedezheti.

 

Szólt arról is, hogy a megújuló energiaforrásoknak, így a napenergiának is kiemelkedő szerepe van azon károk enyhítésében, amelyeket az ember tevékenysége okozott a Földön.

A napenergiára alapoznak a történelmi Abaúj két településén

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA történelmi Abaúj két települése, a ma Szlovákiához tartozó Buzita és a határ innenső részén fekvő Hidasnémeti több mint 550 ezer eurót fordított napelemes rendszerek kiépítésére, az összeg túlnyomó részét uniós pályázaton nyerték – hangzott el Hidasnémetiben a projekt átadásán csütörtökön.

 

A pályázatot még 2011. októberében az Együtt az abaúji megújuló energiák termesztéséért és felhasználásáért szakmai egyesület, a buzitai és a hidasnémeti önkormányzat nyújtotta be – mondta Becse Csaba Hidasnémeti polgármestere.

Japán első atomenergia nélküli évét ünnepli

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramJapán ma valóban különleges és inspiráló évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el az atomenergia és annak állandó kockázatai és fenyegetései nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították.

 

Ezzel Japán – a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország – fél évszázad óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.

Összefogással szereznek napenergiát a tető nélküli lakók

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA napenergiát nemcsak azok szerezhetik be egy háztartásra elegendő, kis mennyiségben, akik önálló ház tulajdonosai, vagyis tetővel rendelkeznek. Amerikában országszerte a szomszédság fog össze, hogy szolárkerteket létesítsenek lakásaik energiaellátására.

 

Nem szükséges irdatlan méretű szolárfarm, vagyis energiaipari vállalat által üzemeltetett naperőmű ahhoz, hogy napenergia, napelem-fogyasztóvá válhasson az ember. Legalábbis az USA-ban nem.

Eredetileg Colorado államból indult a gondolat, hogy “közösségi szolárkertet” létesítsenek a lakók, ahol elhelyezik a napkollektorokat, és most már a Massachusetts-beli Newtonban,

Napelemekkel spórol az önkormányzat

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA Széchenyi István Általános Iskolában egy hét alatt befejeződött a napelemek felszerelés, a Pitypang Sport Óvoda tetejére is felkerültek, következik a városháza épülete.

 

Az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Programjában Budakeszi Város Önkormányzata 100 millió forintot nyert, melynek keretében már két intézményre sikeresen feltelepítették a napelemeket: a Pitypang Sport Óvoda és a Széchenyi István Általános Iskola tetőszerkezetére.

Tesztelik a napelemes parkolóautomatát Vásárhelyen

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramTesztelésre ajánlotta fel a gyártó cég azt a parkolóautomatát, mely jelenleg a Hódi Pál és a Bakay utca sarkán található Vásárhelyen.

 

A napelemes automatát egyébként a város más pontján is kipróbálták már. Annyiban tér el a már használatos rendszertől, hogy az autó rendszámát is meg kell adni parkoláskor, melyet online regisztrálnak, így nem kell a sofőrnek visszasétálni a kocsihoz, hogy kirakja a jegyet.

Napenergia segítségével gyárt a Toyota

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramMa üzemelték be azt a 13 ezer darab napelemtáblából álló telepet, amely a Toyota észak-walesi motorgyártó üzemét látja el napenergiával.

 

A gyártáshoz szüksége elektromos áram 10 százalékát biztosítja majd a napelem telep, amely 22 500 darab erőforrás legyártásához elegendő.

Napelemes rendszert avattak a XII. kerületben

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramMostantól napelemes rendszerrel állítja elő az áramfelhasználásának felét a hegyvidéki önkormányzat.

 

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere szerdán kapcsolta rá a rendszert az elektromos hálózatra. Az önkormányzat épületének tetején tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: a 180 napelem évente várhatóan 86.400 kWh villamos energiát termel, és ezzel az éves áramdíj felét, mintegy 5 millió forintot takarítanak meg.

 

Kínai nagy napelem

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz OGYEI munkatársai nem régiben kampányt indítottak, melynek során a védőnők és a média erejével hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra.

 

Kína komolyan elkötelezte magát a napelem-technológia használata mellett: az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami több, mint amit Amerika és Ausztrália valaha felépített.

Átlátszó napelem

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA napelemek egyik gyakorlati problémája, hogy nem mindig könnyű számukra helyet találni. Ablakok és mobilkijelzők viszont mindenhol vannak, így ezt megoldhatná a Michigani Állami Egyetem kutatócsoportjának új találmánya, amely észrevétlenül gyűjtené a napenergiát.

 

Az átlátszó műanyaglap önmagában nem termel áramot, hanem esőcsatornához hasonlóan összegyűjti a rajta áthaladó fénysugarakat.

Napelemeket gyártó kínai üzem létesült Dél-Afrikában

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA napelemeket gyártó kínai Jinko Solar kedden hivatalosan is megnyitotta fényelektromos (PV) modulokat gyártó üzemét Fokvárosban.

 

A létesítmény napi termelési kapacitása várhatóan el fogja érni az 1300 napkollektort, és az éves bevétel 56 millió dollárnak megfelelő dél-afrikai rand lesz.

 

Az itt gyártott és a házakra, ingatlanokra felszerelt napelemek tehermentesítik az Eskom állami áramszolgáltatót, nyilatkozta a New York-i tőzsdén is jegyzett cég munkatársa, Morgan Peng.

Tömegével választják a napenergiát Amerikában

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Folyamatosan nő a kereslet Amerikában a napenergia iránt, a háztartások tömegével szerelik fel a napelemeket, amiből olyan cégek profitálnak jelentősen, mint például a SolarCity. Igen, az a SolarCity, ami történetesen a Tesla vezéréhez, Elon Muskhoz köthető.

 

Nos, az elmúlt években összesen 650 MW-ot sikerült telepíteni a társaságnak, most pedig egy negyedév alatt sikerült elérni ennek egyhatodát. Mondani sem kell, hogy ez abszolút negyedéves rekordnak számít a cég életében, nem csak a telepített, hanem a megrendelt kapacitások esetében is. Napenergia-boom?

Napelemes főutat tervezett egy amerikai feltaláló

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramEgy amerikai feltaláló elkészítette a napelemes főút terveit. Állítása szerint az egész ország áramfogyasztásának háromszorosát állítaná elő.

 

Az Egyesült Államokban egy idaho-i pár Julie and Scott Brusaw azt tűzte ki célul, hogy napelemekkel borítja be az utakat. Scott Brusaw találmánya a napelemes főút. A tervek már el is készültek az új interaktív és környezetbarát útról.

Napelemes szuperhajó

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramGörögország déli partjainál dokkol a világ legnagyobb napelemes hajója, hogy felkészüljön egy régészeti kutatásra: svájci és görög tudósok az első emberi települések maradványait szeretnék megtalálni a tengerek mélyén.

 

A napenergiával meghajtott MS Turanor PlanetSolar 35 méter hosszú, 23 méter széles, és eredetileg azzal a céllal építették meg, hogy bebizonyítsák: a Nap energiája is elég ahhoz, hogy körbehajózzák a Földet. Ez 2012-ben megtörtént, a PlanetSolar egy huzamban bejárta az óceánokat.

Új napelemfarmot épít az Apple Észak-Karolinában

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramSzáz hektár földet vásárolt nemrég az Apple az észak-karolinai Claremont városától, hogy egy új, 17,5 megawatt teljesítményű napelemfarmot építsenek. A várható építési költségek mindegy 55 millió dollárra (12,5 milliárd forintra) rúgnak majd. A napelemfarm 75 új munkahelyet is biztosít a helyiek számára.

 

Pár éve a Greenpeace nagyon csúnyán lehúzta az Apple-t, már ami a cég környezettudatosságát illeti. A legtöbben úgy gondoltuk, hogy a kaliforniai óriás erre csak legyint egyet, sok mindenkinek nekitámadnak a zöldek, és általában nem sokan reagálnak erre érdemben.

Napelemek segítik három dunakeszi közintézmény energiaellátását

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramKözel százmillió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból finanszírozta Dunakeszi önkormányzata egy helyi óvoda, egy általános iskola és a polgármesteri hivatal napelemes rendszereinek kiépítését - közölte a hivatal pályázati referense.

 

Berényi Éva tájékoztatása szerint Dunakeszi önkormányzata még tavaly nyáron nyújtotta be igényét a Közép-Magyarországi Operatív program keretén belül a megújuló energiahordozó-felhasználást szorgalmazó felhívásra, s mindhárom pályázattal nyertek, összesen közel 100 millió forintot. Önerőre nem volt szükség.

Új túlfeszültség levezetők

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Megjelentek webshopunkban az új túlfeszültség levezetők!

 

Fatech túlfeszültség levezető AC oldal, B+C típusú T1+T2-es, 3 fázis+nulla+PE - 275V

A napenergia győzhet pár éven belül

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram2018 elejére a napenergia gazdaságilag is jó befektetés lehet a nagyvárosok áramellátásához. 2040-re az elektromosság felét ott termelik majd, ahol felhasználják. A centralizált, széntüzelésű erőműveknek vége – írja a Guardian.

 

Múlt héten, most először az ausztrál tagállam Queensland elektromos áramának nagykereskedelmi ára negatívba ment át – a nap közepén. Normális esetben az ár 40-50 dollár megawattóránként, most viszont több napig nulla környékén mozgott. Az ár az állam legújabb, legnagyobb erőművének köszönhető: a tetúre helyezett napelemeknek.

Egymilliárd euró megújuló energiára

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramÖsszesen egymilliárd euró támogatást ítélt meg kedden az Európai Bizottság 19 olyan projektnek, amelyek célja tiszta, a környezetet nem terhelő energia előállítása.

 

A támogatásra szánt összeg olyan forrásokból származik, amelyet károsanyag-kibocsátók fizettek be az uniós kasszába az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében, s amit Brüsszel úgy értékel, hogy így a szennyezők pénzéből támogatják azokat, akik környezetbarát energia előállításán dolgoznak.

Napelemes padokat szerelnek a bostoni parkokba

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramObama elnök is tesztelte az új ülőalkalmatosságokat.

 

Hamarosan Boston parkjaiban debütálnak a Soofa nevű padok, melyek a szolárcelláknak köszönhetően képesek lesznek egyidejűleg két mobilkészüléket is tölteni, USB csatlakozók segítségével.

Korszerű napelempanel-gyártó üzem

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramSzolnok, 2014. július 3., csütörtök (MTI) – Korszerűsíti napelem-panel gyártósorát az Agulhas-Solar Kft. Szolnokon, a projekt összköltsége közel 320 millió forintot tesz ki.

 

A fejlesztéshez a cég csaknem 155 millió forint támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv “Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások részére” című pályázata keretében. A támogatás intenzitása közel 49 százalékos – közölte Pesti Anikó, a társaság igazgatói asszisztense az MTI-vel.

A 2014-es foci vb és a napelemek

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Az egyik új brazil stadion, a Estádio Nacional Mané Garrincha tetejére 2,5MW napelemes rendszert telepítettek.

 

Egy angol cég kiszámolta, hogy ez az egy stadion több napelemes áramot termel, mint a résztvevő országok közül 11 összesen. Természetesen Németország nem volt ezen 11 állam között.

Napelemes rendszerek Érsekcsanádon

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramNapelemek kerültek több önkormányzati intézményre az Új Széchenyi Tervnek és az Érsekcsanádi Önkormányzatnak köszönhetően, mely utóbbi több lépést tett már a fenntartható fejlődés és az élhetőbb jövő irányába.

 

A mostani alkalommal az Új Széchenyi Terv Környezet és Operatív Programja keretében, a KEOP-4.10.0/A/12 „Helyi hő és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” c. pályázatán indult, és nyert Érsekcsanád Község Önkormányzata. A beruházás közvetlen célja az intézmények fenntartási költségeinek-, és a környezeti terhek csökkentése.

Napelemes közvilágítás Záhonyban

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramZáhony – A napokban első ízben telepítettek napelemes közvilágítási kandelábereket a határvárosban.

 

Az önkormányzati képviselő-testület döntése nyomán a Vágó Béla út 300 méteres szakaszán telepítettek közúti LED-lámpatesteket a Kelet-Solár Kft. kivitelezésében.

Zöldenergia fejleszti a kiskunok vidékét

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramNapelemek a tanyán. - Százharminc hektáros jászszentlászlói családi gazdaságunkban környezettudatosan, ökológiai szemléletben gazdálkodunk. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER-forrásaiból finanszírozott Darányi Ignác Terv keretében pályázatot nyertünk, Működő biomalom energiaellátásához napelemes rendszer kiépítése címmel.

 

A pályázatban 16 napelemből álló, 4 kilowattos rendszer telepítését terveztük, amelyhez 1 128 000 forint támogatást kaptunk.

Százmilliókon segíthet a napenergia

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz elmúlt 30 év legnagyobb sikerét aratták az ellenzéki erők az indiai választásokon. Az alsóházi többségtől elemzők és piaci szereplők az indiai reformok folytatását remélik.

 

Az új kormánypárt választási programjában többek között energetikai fejlesztéseket ígért, melynek keretében több száz millió emberhez juttatnák el az elektromos áramot. Az indiai hálózati adottságokat tekintve a program egyik nyertese a napenergia-szektor lehet, mely a következő években a globális napenergia-piac egyik növekedési motorja lehet.

Háború az olcsó kínai napelemek ellen

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramFolytatódik a harc a dömpingáras kínai napelemek ellen. Azt követően, hogy az Európai Unió minimálárat határozott meg a modulértékesítéseket illetően, az Egyesült Államok is büntetővám bevezetésében gondolkodik. A főbb kínai panelgyártók részvényeinek árfolyama a büntetővám hírére több százalékkal zuhan.

 

Újabb részéhez érkezett a kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között, miután utóbbi kínai napelem cellákra és panelekre büntetővám bevezetését helyezte kilátásba.

Napelemes töltőállomások

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz biztos, hogy idén nyáron sem kell pánikba esnie annak, akinek a Nagy Alma kellős közepén merült le a mobilkészüléke. Azt több tucat csomópontnál ingyen és bérmentve feltöltheti.
 

Igazán kellemetlen lehet, hogy ha az embernek a világ egyik legnépszerűbb városában merül le a mobilja. Legyen szó akár egy helyi brókerről,

Sikeres volt a napelemes repülő tesztje

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramEgy és háromnegyed órás első tesztrepülést végzett a világ első napelemes repülőgépének új prototípusa – írja az MTI. A Solar Impulse 2 hajnali fél hatkor szállt fel a svájci payerne-i légibázisról. Az együléses gépet Markus Scherdel német tesztpilóta vezette.

 

A Solar Impulse 2 leszállás nélkül átrepülhet az óceánok fölött is, megkerülve a Földet; a tervezőknek pont ez a célja vele. Az együléses gépet az elődjénél jobb tápegységgel szerelték föl; ebben tárolja a szárnyait borító 17 200 napelem által felvett napenergiát.

Napelemes biciklizár

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramSkylock névre hallgat az új őrület Amerikában, ami egy kis startup fejlesztése. Ez egy napelemes biciklizár, amely okostelefonnal van összekötve. Nem kell hozzá kulcs, mert a zárszerkezetet telefonnal lehet irányítani. Van benne egy kis akkumlátor is, amit napelemmel töltenek, így gazdaságos és környezetbarát a használata.

Napelem mező épül Darvason

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA Hajdu-Bihar megyei Darvas külterületén áramtermelő napelemes rendszer épül ki uniós támogatással. A közel 4000 vékonyfilmes napelemből álló, 499 kW névleges teljesítményű napenergia beruházásnak köszönhetően több mint 550 tonnányi szén-dioxiddal csökken hazánk üvegházgáz kibocsátása évente.

 

Darvas külterületén épülő szolármező, azaz áramtermelő napelemes rendszer összköltsége több mint 400 millió forint. A megújuló energiás beruházás 60 százalékos uniós támogatásban részesült.

 

Napelemes rendszer Alsóbereckiben

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramElkészült és átvették Alsóbereckiben a napelemes rendszert. A kiépítésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatósága által- kiírt projekt kereti között került sor.

Kína mindenkit állva hagyna a globális napenergia-piacon

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramKína eddig is igen nagyratörő tervekkel rendelkezett az ország légszennyezettségének megállítása érdekében, a napokban azonban újabb grandiózus céllal állt elő, melyet ha sikerül megvalósítani, úgy 2017 végére majd kétszer annyi napenergia-kapacitással rendelkezik majd, mint amennyivel jelenleg a világ legnagyobb napelem hatalma, Németország.

Németországban rekordmértékben drágult az áram

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramNémetországban rekordmértékben emelkedett a villamos energia ára az utóbbi években, a lakosságnak 83 százalékkal, az ipari fogyasztóknak pedig 125 százalékkal kell többet fizetniük, mint tíz éve - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

 

A hamburgi világgazdasági kutatóintézet (HWWI) és a BDO gazdasági tanácsadó cég közös kutatása szerint a legfejlettebb ipari államokat összefogó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 27 vizsgált tagországa között egy sincs, ahol az áram nagyobb mértékben drágult, mint Németországban.

Napenergiára vált a Fehér Ház

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramBarack Obama háza is beállt azon, egyre nagyobb számú amerikai ingatlanok sorába, mely a napenergiára lehetőségként, tiszta energiaként és a jövő sok szempontból meghatározó iparágának egyik kéznyomaként tekint. Amerikában jelenleg minden negyedik percben egy újabb lakástulajdonos lép be a napenergiatermelők körébe vagyis napelem tulajdonossá válik. Az elmúlt évben ez azt eredményezte, hogy 23 ezer új munkahelyet teremtett a napelem piac.

Kerékpár napenergiával

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz Amerikában kifejlesztett háromkerekű ELF tulajdonképpen egy hibrid bicikli, részben napenergia-napelem, másrészt a vezető pedálozással hajtja.

A kettő ötvözetéből (napelem, pedálozás) egy ideálisnak látszó városi közlekedési eszköz jött létre, ami – a részben a zárt karosszériának köszönhetően – még az időjárástól is védett. A korábbi sportkocsi tervező Rob Cotter álmodta meg és építette meg a járművet.

 

Elektromos motorjával, és jól feltöltött akkumulátorral akár 14 mérföldet is meg tud tenni, de ez a táv kiterjeszthető, ha a vezető is több munkát vállal, és a pedállal rásegít az elektromos hajtásra.

Úszó otthonok - napelemmel

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA környezettudatosan megépített lakóhajókat Hollandiában már évek óta megszokott élettérként tartják számon. A szigetországban, az Egyesült Királyságban viszont csak mostanság terjed, lesz egyre népszerűbb az otthon teremtésnek ez a formája.

 

Mind többen választják a vizen való lakást, ezt a különleges lakókörnyezetet. S teszik ezt a fenntarthatóságuk, a költséghatékonyságuk miatt. Ezek az úszó otthonok immáron jelen vannak Anglia több nagyvárosában, Londonon kívül az ipari területeken, így többek Glasgowban és Liverpoolban is.

2015-ben jöhetnek a napelemes kijelzők

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramKijelzőbe épített napelemekkel oldaná meg a mobil készülékek töltését és adatátvitelét is a Sunpartner Technologies, illetve a 3M. A két vállalat egy olyan átlátszó panelt fejlesztett ki, amely meghosszabbítja az okostelefonok üzemidejét, az alacsonyabb fogyasztású e-book olvasókat pedig gyakorlatilag folyamatosan töltve tartja.

 

Teljesen leszámolna a mobilkészülékekhez tartozó kábelekkel a Sunpartner Technologies és a 3M közös fejlesztése, amely az adatátvitelt és a készülékek töltését az USB-port helyett a kijelzőre bízná.

42 milliós napelem beruházás a SI-KER FOOD Kft.-nél

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramMintegy 42 millió forintos beruházással fejlesztette leveleki telephelyét a SI-KER FOOD Kft. A beruházás 42.055.800 Ft összes elszámolható költségéből 27.336.270 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.

A 49,92 kWp teljesítményű, 340 négyzetméteres területen beépített napelemes rendszer került átadásra Levelek településen az elmúlt napokban. A 208 db 240W-os napelem felszerelésére a talajon került elhelyezésre.

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának KEOP-2012-4.10.0/A kódszámú pályázata lehetőséget nyújtott arra, hogy a SI-KER FOOD Kft. leveleki telephelye

Napelemes kiserőművet épített ki a Budapesti Gazdasági Főiskola

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramTöbb mint 200 napelem-modulból álló kiserőművet épített ki a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Kara. Az Európai Unió közel 50 millió forintos támogatásából megvalósult beruházás várhatóan 57,5 MWh elektromos energiát termel majd évente, mely a becslések szerint évi közel 2,4 millió forintos megtakarítást jelent majd az Intézménynek. Nem csak ökológiai lábnyomát csökkenti a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) zalaegerszegi Gazdálkodási Kara, hanem éves szinten közel 2,4 millió forintot is megtakarít majd áramszámlájából a napokban átadott, 204 napelem-modulból

Ausztria a világ egyik legnagyobb naplopó népe - Legyen Ön is naplopó!

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAusztria a világ legnagyobb naplopó országa közé tartozik. Egészen pontosan a világon a 3. legnagyobb naplopók a sógorok.

Legyen Ön is naplopó és legyen büszke rá!

Ezt a naplopó megjegyzést vegye mindenki a szó legszorosabb értelmében pozitív dolognak. Ugyanis ez a naplopás, a napenergia hasznosításra vonatkozik. Az osztrákok a világon a 3. legnagyobb napenergia hasznosítók, melyről nekünk is példát lehetne venni.

Pilismaróti napelemek

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAz Új Széchenyi Terv keretein belül, napelemes rendszert épített ki Pilismarót Önkormányzata a Polgármesteri Hivatal.

 

A projekt összköltsége 24,8 millió forint, melyhez az önkormányzat 21,08 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében. A napelemes beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam társfinanszírozásával jött létre, így az önkormányzat 85 százalékos támogatásban részesülhetett.

Túlfeszültség levezető

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramTúlfeszültség az az eset, amikor a villamos berendezés kapcsain nagyobb feszültség jelenik meg mint az üzemi (hálózati) feszültség. Ez keletkezhet villámlás, elektromágneses csatolás, indukció és statikus hatások következtében. Ezen hatások károsak a villamos berendezések számára, így védekezni szükséges ellene.

Napelemes ételhordó

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

Az otthonról ebédet vivő dolgozók is ügyelhetnek immár a fenntartható fejlődésre.

 

A milánói Normalearchitettura cég tervezői megalkottak egy olyan éthordót, amely a napsugarak hatására melegíti fel a táplálékot. A „Solar schiscetta” lombard dialektusú nevét az 1950-es évek olasz katonai csajkája után kapta, feleslegessé teszi a melegítéshez a sütőt, vagy a mikrohullámú berendezéseket.

Munkahelyteremtő naperőművek

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA megújuló energiaforrások hasznosítására vonatkozó projektek egyre nagyobb teret nyernek, mind szélesebb körben valósulnak immáron nemcsak a nyugati világban, hanem a fejlődő, a feltörekvő országokban is.

A jövőben a gazdaságilag fejlett kontinensek mellé felsorakozik Afrika is, ahol ugyancsak fontos szempontként ügyelnek a nemzetgazdaságban a fenntarthatóság gyakorlati kivitelezésére, azaz elsődleges helyet kapnak azok a nagyszabású beruházások, amelyek a megújuló energiaforrásokra “támaszkodva” újszerű gazdaságfejlesztő programokat juttatnak érvényre.

Zöld forradalom

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA napenergia nemcsak a lakosság körében népszerű, a zöld forradalomban egyre több vállalat is részt vesz, többek között olyan társaságok is érdekeltek már a szolárenergiában mint az Apple, a Google illetve a General Electric. Utóbbi a híradások szerint az átadását követően Japán legnagyobb napelem parkjában tervez részesedést vásárolni.

 

A GE akvizíciója tovább fokozhatja a versenyt a japán piacon. A társaság portfóliójában nem ez lesz az első napelem park, ugyanis Európában, az Egyesült Államokban is üzemeltet naperőműveket. Az ügyhöz közel álló források szerint a GE többségi tulajdonrészt vásárolna a napelem projektet vezető cégben.

Napelem segíti a katolikus általános iskolát

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramCsongrád - Egy hete napelemek termelik az áramot a csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskolában. A tanintézmények között ez az első, a városban a harmadik ilyen beruházás.

A csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola KEOP-pályázaton közel 30 millió forintot nyert – ehhez járult még az 5,5 milliós önrész, vagyis a támogatottság 85 százalékos volt – napelemek telepítésére, amelyekkel nem a fűtésre „segítenek rá”, hanem áramot termelnek –

Költséghatékonyabb napelem gyártás

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA Midsummer svéd napenergia szakértő rozsdamentes acélra való porlasztással nagy hatékonyságú eljárást fejlesztett ki a kadmiummentes CIGS napelemek gyártása terén.

 

A Midsummer, a rugalmas vékonyrétegű CIGS napelemek költséghatékony gyártására alkalmas gyártósorok vezető beszállítója a napelem szerkezet összes rétegének porlasztással történő leválasztásával nagysebességű eljárást fejlesztett ki a vékonyrétegű CIGS napelem-gyártás területén. Ez sok fejlődő országban feltárja a lehetőséget a napelemek költséghatékony gyártására.

Fókuszban a napelemek

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramJól teljesítenek a napelem-gyártók részvényei újabb és újabb projektekkel lelkesítve a befektetőket. Az elmúlt hetekben több tengerentúlon jegyzet napelem gyártó is kiemelkedő hozamokat produkált. A Trina Solar, a SunEdison, a First Solar és a Canadian Solar is erőteljes emelkedésen van túl – hívták fel a figyelmet a Solar Capital elemzői.

 

Tavaly egyértelműen növekedett a világ napelem kereslete, ami nem meglepő, hisz sokan próbálják megszüntetni, vagy legalábbis csökkenteni fosszilis energia függőségüket. A növekedés elsősorban a 2014-es év elején érkező eredményekben érzékelhető, ami nagy lökést adhat a szektor éves növekedésének is.

Londoni vasúti híd napelemmel borítva

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA hónap elején átadták azt a vasúti hidat London központjában, amely hatalmas naperőműként is funkcionál egyben.
Hogy értsük, mennyit jelent a különleges építmény; a 4.400 napelemmel borított híd elegendő energiát termel ahhoz, hogy közel 80.000 csésze teát tudjanak melegíteni általa.

London  legújabb és leghosszabb vasúti hídja évente akár 511 tonnával tudja csökkenteni a CO2 kibocsátást, ez nagyjából 89.000 átlagos hosszúságú autós utazásnak felel meg.

Budafok első zöldháza

Hamarosan elkészül Budafok első, teljes mértékben megújuló energiaforrásokkal működő háza, amely egyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos központja is lesz. A megvalósításhoz több tízmillió forintnyi támogatást kaptak.

Családi házból nyolcszáz négyzetméter alapterületű budafoki ingatlanba költözteti át hamarosan a központját a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS). Az épület különlegessége, hogy teljes egészében megújuló energiaforrásokat fog használni.

 

A fűtést és a hűtést geotermikus hőszivattyú, míg az elektromosáram-ellátást napelemek fogják biztosítani.

Üzembe helyezték a szolnoki napelem erőművet

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram464 kilowatt beépített teljesítményű naperőmű kezdhette meg a villamos energia termelést Szolnokon.

 

Az építési területen történő telepítés engedélyeztetése után még az ősz folyamán megkezdődött az 1894 db 245Wp teljesítményű Kyocera napelemből és 21 db SMA inverterből álló, talajra telepített tartószerkezetre helyezett naperőmű kivitelezése. A terveknek megfelelően a végrehajtási munkák befejezése után diadallal zárult az erőmű üzembe vételi eljárása, így a Spartak Kft. által telepített naperőmű 2014. február 27-én megkezdte a villamos energia termelést – nyilatkozta dr. Naszradi Tamás projekt menedzser. A szolnoki naperőmű éves szinten 602 MWh villamos energiát termel és táplál a közcélú hálózatba.

Épül a világ legnagyobb napelem erőműve

Nagyobb lesz nevadai társánál, mind kiterjedésében, mind teljesítményében. Közel 500 000 MW/h éves termeléssel a Crescent Dunes a világ legnagyobb olvadt só kollektoros naperőműve lesz. Nevada napenergia létesítménye 75 ezer lakást juttat majd tiszta, megújuló napenergiához. Kivitelezése 2011-ben, egy 160 méter magas torony megépítésével kezdődött, 20 négyzetkilométernyi területen a nevadai sivatagban. A tornyot több mint tízezer tükör veszi majd körül, 1,75 mérföld átmérőjű körön belül. A rendszerben elhelyezett integrált energiatárolókkal fogják biztosítani a zéró emissziójú termelést éjjel-nappal. Üzembe helyezésére ez évben kerül sor.

Napelemes visszatekintő 2013

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramJobb lett a 2013-as statisztika a napelem ipar nemzetközi piacán a válságtól megrázkódtatott 2012-es év után.
2013-ban Kína és az EU közötti a napelemmel kapcsolatos kereskedelmi nézeteltérések megoldódtak, ezáltal visszaállt egy bizonyos stabilitás és kiszámíthatóság a napelem iparban.
2013-ban kimagasló volt a napelem kereslet eltolódása az ázsiai piacok felvirágzása miatt. Egyik napról a másikra Kína és Japán lett a világ két legnagyobb napelem piaca. Az európai napelem piac jelentőség egyre inkább csökkent.

Újabb óriási napelem rendszert épít ki a Google és a KKR

kkr google napelem parkÖsszesen 6 napelemes erőmű projektbe fektet be a két óriáscég, melyek összesen 106 megawattos teljesítményre lesznek képesek. A napelem mezőket az úgynevezett solaróriás  tervezte.

 

A naperőművek kivitelezése már folyamatban van és a tervezett üzembe helyezésnek időpontja 2014 első fele.
A napelem parkok nagyobb része Kaliforniában helyezkedik el , szám szerint 5 , míg a maradék naperőmű Arizonában fog üzemelni .

Három új napelem telep Csongrád megyében

napelem csongrád megye, napenergia, naperőmű, Új napelem mezőkkel bővül Pusztaszer, Balástya és Ópusztaszer  környéke. Másfél hektáron terül el a mintegy 720 háztartás éves energiafogyasztását kiváltó napelemes rendszer .Kerítéssel elkerített terület biztosítja a mintegy 2000 napelemet  Ópusztaszer határában.

 

A 499 kW teljesítményű napelemes rendszer 35 fokos szögben áll a napelemeket tartó acéllábak rengetegében .Ez a napelem rendszer a 720 háztartásból  240 ház  éves energiafogyasztását fedezni.

A Gizai piramis méretével egyenlő napelem rendszert hoztak létre Svájcban

napelem naplementeA napokban adtak át egy 5.21 MW-os napelemes rendszert Svájcban.

 

A gigantikus napelemes projekt a munka végéhez  érkezett, miután az óriási  napelemes rendszer rákötötték a hálózatra és az hibátlanul megkezdte napelemes pályafutását.

 

A Migros-Verteilbetrieb Neuendorf, mely Svájc piacvezető szupermarket lánca  összesen 20.000 napelemet telepítetett  a székhelyükként szolgáló óriási üzemre.

 

Napelemmel termelt energia egyenesen az űrből

napelem az űrbőlA NASA-veterán azt reméli, pár éven belül már óriás napelem mezőket láthatunk az égbolton.

John Mankis , technológiai vállalkozó ki régen a NASA alkalmazásában állt azt vallja, hogy feltevései az űr-napelemről reálisak a jövőre nézve. A világszerte elismert „űr-napenergia” (space-based solar power) királya , Mankis elkészítette az első monumentális űr-napelem mező terveit. A napelem monstrum a SPS-ALPHA nevet kapta, melynek bevetése 2025-ben várható.

Ezen napelem létesítmény előnyösebb paraméterekkel rendelkezik, mint a már manapság is használatos napelem farmok. Az űr-napelem igencsak említésre méltó előnye, hogy földi napelem társaival ellentétben egész nap süti a napelemet a nap, hisz az űrben nincsenek nappalok és éjszakák.

Inverterek garanciával

platinum inverter napelem rendszerhez10 év garanciával vehetők igénybe csak a Diehl Platinum napelemes rendszerekhez való inverterei.

 

Míg a többi napelemes inverter gyártó alapból csak 5 év garanciát add napelemes invertereihez, addig a német Diehl alapból 10 év garanciával kínálja napelemes rendszerekhez invertereit. Az ára így többnyire kevesebb, mint a 10év garaniásra bővített egyébb inverterek árai.

Van új a nap(elem) alatt

growatt napelem inverter

Hozzánk is megérkeztek a kínai Growatt napelem inverterek.

 

Magas minőségével gyorsan tört be a napelem inverter piacra és rendületlenül folytatja piacszerző terjeszkedését. Mindenki erre vágyik, amit nyújt. Olcsó és jó. Mindezt kiegészítve magas hatásfokával. A growatt megadja ezt letisztult formájával és színével. Kérjen árajánlatot.

 

Napelem áremelkedés

Sokan már tényként kezelik, néhányan még csak hírként. Mi már érzékeljük a napelemes védővám hatását. Napelem gyártónk bejelentette, hogy emeli napelemek árát. 

Veszprémi napelem rendszer telepítésének története

A családi ház tulajdonosával előre egyeztették az időpontot, és egy napfényes hétfő reggelen állt meg teherautójuk a ház előtt.
A 14 db napelem panelt a telepítést végző szakemberek gyorsan lepakolták, majd irány fel a tetőre. Egyik munkatársuk a tetőszerkezet szarufáinak kiosztását méri meg - mert ezekhez lesznek biztonságosan erősítve a napelemeket tartó alumínium sínek - míg a másik munkatárs az áramátalakító inverter elektromos bekötését készíti elő.
A munka a háztetőn és a padlástérben is pontosan és gyorsan halad. Kevés zaj, nincs por, tiszta precíziós munka, amely azonban nagy figyelmet igényel.

Elérhető napelem rendszerek:

230W-os napelem rendszer 1db napelem modulból és egy darab mikro inverterből tevődik összes. Napelem rendszer ára a kapcsolat linknél kérhető. 1380W-os napelem rendszer 6db 230W-os XG60P napelem modulból és 6db micro inverterből áll. Mikro inverteres napelem rendszer ára a kapcsolat-árajánlat linknél, e-mailben vagy telefonon is kérhető.

Napelem Napkollektor

Napelem vs. Napkollektor, avagy állítsuk szembe őket, melyik mit tud.
Sokan nem tudják, hogy napelemet vagy napkollektort válasszanak. Nem is ebben próbálunk segíteni. Ezt mindenki döntse el maga. Mi természetesen a napelemet ajánljuk, de ez nem azt jelenti, hogy adott esetben nem a napkollektor a megfelelő döntés.

Napelem cserép

Pár éve megjelent a hír, hogy a napelemes cserép vagy napelem cserép hamarosan megérkezik és elindul világkörüli útjára nem máshonnan, mint hazánkból Magyarországról. Interneten azt olvastuk, hogy a napelemes cserép feltalálója magyar és a termelés is itt indulna el.

Kamat vágás

Egyszer, 2010-ben volt fél évig olyan alacsony a jegybanki alapkamat, mint amire most csökkentette az MNB, 5,25 százalékra.

Tovább: Kamat vágás
Kínai napelem vámoltatása

AZ EU tagállamok elfogadták az Európai bizottság tervét, hogy regisztrálják a Kínából érkező napelemeket. Az egyik utolsó lépés a 21milliárd eurós napelem import piac vámja felé.

Napelem Hírek
 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 2030 Érd, Piroska u. 12./2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg