GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat
Polikristályos napelem Monokristályos full black napelem Napelemes rendszerek árajánlat  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek :: Tíz éven belül a napenergia lehet a legolcsóbb energiaforrás Közép-Európában ::

Tíz éven belül a napenergia lehet a legolcsóbb energiaforrás Közép-Európában

Tíz éven belül a napenergia lehet a legolcsóbb energiaforrás Közép-Európában

Bámulatos tempóban csökken a napenergia egységnyi költsége. 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, 2014-re ez 9 eurocentre esett. Összehasonlításképpen: ugyanez atomerőműben termelve akár 11 eurocent is lehet, míg a legolcsóbbnak tartott gáz és szénerőművek 5-10 centért termelnek ennyi áramot.

 

Magyarán, a napenergia már most is versenyképesnek számít, hála az elmúlt évek gyorsütemű fejlesztéseinek. A napenergiát termelő fotovoltaikus elemek előállítási költsége a tömegtermelés beindulásának hála rohamtempóban zuhan. 

Németországban az új naperőművek már 80 százalékkal olcsóbbak, mint pár éve. A német Agora Energiewende felkérésére a Frauenhofer Institute végzett meglehetősen konzervatív számításai szerint csak a már ismert technológiák fejlődésével számolva 2025-re Dél- és Közép-Európában 4-6 centbe, vagyis mostani árfolyamon 13-19 forintba kerülhet majd egy kWh napenergia.

 

Ugyanennyi energiát a Pakson épülő két új reaktorblokk a legoptimistább, a tervezett beruházási költségekkel, finanszírozási feltételekkel és az erőmű 60 éves garantált üzemidejében 92 százalékos teljesítménykihasználásával számoló számítások szerint önköltségi áron 17 forintért termelhet majd.

 

Vagyis már az új paksi erőmű üzembehelyezésekor annyiért fog áramot termelni, mint amennyiért a naperőművek termelhetnének, de míg a paksi áram ára hatvan éven át ugyanannyi maradna, a napenergia előállítási költsége az Agora tanulmánya szerint 2050-re, a paksi erőmű tervezett üzemidejének felére már kWh-ként 2-4 centre, 7-13 forintra csökkenhet.

 

És akkor még a lehetséges, a napenergiát még olcsóbbá tevő technológiai áttörésekkel nem is számoltak.

 

Persze a napenergia terjedésének vannak buktatói. A legkomolyabb ezek közül a szabályozási környezet lehet, ami már most ötven százalékkal drágíthatja a naperőmű-beruházásokat. A naperőművek tőkeintenzív beruházások, vagyis a költségek legjelentősebb része egybőll a beruházás kezdetén jelentkezik. Ennek következménye, hogy az ilyen beruházások finanszírozásánál most jelentős kockázati felárral számolnak a bankok, ami drágítja a beruházást. A Frauenhof Institute szerint megfelelő szabályozási környezettel ezek a költségek mérsékelhetők volnának, ez pedig még inkább megtérülővé tehetné a napenergia használatát.

 

2015.03.06.

 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg