GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat
Monokristályos full black napelem Napelemes rendszerek árajánlat Polikristályos napelem  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek :: Szinte ingyen energia jelent meg a láthatáron ::

Szinte ingyen energia jelent meg a láthatáron

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áram

 

Újabb áttörés előtt áll a napelemek gyártása: egy a korábbiaktól eltérő anyag felhasználásával sokkal olcsóbban előállítható, sokkal jobb hatásfokú paneleket készítettek kutatók egyelőre laboratóriumi körülmények között. Két év múlva azonban már piaci termék lehet az újdonságból.

 

A napelemek legismertebb alapanyagánál, a szilíciumnál kedvezőbb tulajdonságú anyagok felhasználása azt ígéri, hogy hamarosan olcsóbb és a nap energiáját hatékonyabban átalakító panelek kerülhetnek piacra - írja a Bloomberg. A lehetőség nem újdonság a kutatóknak, akik eddig is tudták, hogy a perovszkit - kálcium-titán-oxid - néven ismert ásványanyagcsalád jó kiindulópontja lehet a napelemek gyártásának.

  

Az anyagot Gustav Rose német ásványkutató fedezte fel az 1800-as évek közepén Oroszországban, az Ural hegységben, és egyik kollégájáról, az orosz Lev Perovszkijról keresztelte el. Mára 400 tagja van az ásványcsaládnak, amely az elmúlt évek kutatásai nyomán az új generációs napelemek legígéretesebb alapanyagává lépett elő.

 

A perovszkitpanelek meglepték a tudósokat hatékonyságukkal - mondta Jenny Chase, a Bloomberg New Energy Finance napenergiával foglalkozó szakértője. Nem az az érdekes, hol tartanak ma a velük kapcsolatos kutatások, hanem az, hogy milyen gyorsan javulnak a kísérleti eredmények. A fejlődés tempója elképesztő - mondja Chase.

 

A világon tavaly becslések szerint 52 gigawattnyi új napenergia-termelő kapacitást telepítettek (a paksi atomerőmű két gigawattos). Az új rendszerek túlnyomó része homokból nyert szilíciumra alapul. A legjobb kereskedelmi forgalomban kapható ilyen típusú napelemek, amelyet az amerikai SunPower Corp. gyárt, a rájuk eső napenergia 24,2 százalékát alakítják át elektromos árammá. A First Solar Inc. az USA legnagyobb napelemgyártója, amely kadmium-telluridra alapozza úgynevezett vékony rétegű napelemeit, 14,2 százalékos hatékonyságot tud felmutatni.

 

A prevoszkitre alapozott panelekkel azonban már most sikerült megközelíteni a 20 százalékos szintet. Ezzel olyan eredményt mutatnak, amelyre csak egy maroknyi technológia képes - húzza alá Martin Green asztrál egyetemi professzor. A titkuk az, hogy a napsugarakban összekeveredett különböző hullámhosszú fénysugarakból többet is csapdába tudnak ejteni. A szakértő szerint perovszkit-szilícium hibrid panelekkel meg lehetne célozni a 30-40 százalékos hatékonyságot is.

 

Start két év múlva

 

Ráadásul az új anyagra alapozott termékeket a nyomtatáshoz hasonlító technológiával lehet gyártani, ami jóval olcsóbb a hagyományos előállításnál. Az említett vékony rétegű technológia szintén ennek köszönheti sikerét. Arra számítunk, hogy a perovszkitpanelek előállítási költsége harmada lehet a szilíciumalapú panelekének - mondja Sang Il Seok, egy másik Ausztráliában dolgozó kutató.

 

A perovszkitalapú vékony rétegű napelemek gyártására készülő Oxford Photovoltaics reményei szerint már 2017-ben megjelenhet a piacon első termékeivel - derült ki a cég társalapítója, Henry Snaith szavaiból. A varsói Saule Technologies hasonló célt tűzött ki maga elé. Ugyanakkor mindkét vállalatnak meg kell küzdenie azzal, hogy a hagyományos gyártók is folyamatosan mérséklik költségeiket - az elmúlt hét évben kicsit több mint felére esett a napelemek előállításának és telepítésének együttes ára.

 

2015.02.13

 

 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg