GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat
Polikristályos napelem Monokristályos full black napelem Napelemes rendszerek árajánlat  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek :: Szegény országban robbanhat a napenergia ::

Szegény országban robbanhat a napenergia

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAzt már korábban is lehetett tudni, hogy a tavaszi indiai választásokon elsöprő győzelmet arató párt programjának egyik központi eleme az energiaszektor fejlesztése.

 

A területért felelős miniszter az egyik konferencián azonban egészen meglepő, sokak szerint túlságosan is ambiciózus tervekről beszélt. India a következő 8 évben olyan mértékben növelné telepített napenergia-kapacitását, mellyel csak a jelenleg toronymagasan listavezető Kína venné fel a versenyt. 

 

 

Mivel a hazai gyártókapacitások egyelőre szűkösek, így több külföldi panelgyártó is rendkívüli lehetőséget lát az indiai szolárpiacon. 

 

Elsöprő győzelmet arattak a kilenckörös tavaszi parlamenti választáson a Bharatiya Janata Party (BJP) és szövetségesei. A kormánypárt és a miniszterelnök (Narendra Modi) már akkor jelezte, hogy nagy volumenű változások jönnek többek között az energiaszektorban, melynek egyik legnagyobb nyertese a napenergia lehet. A választási ciklus végére (2019-re) a kormány minden háztartásba be tervezi vezetni az elektromos áramot. Jelenleg mintegy 300-400 millió ember él áram nélkül az 1,2 milliárd lakosú Indiában. Az országban tavaly 1100 tWh áramot termeltek, mely az energiaügyi miniszter szerint 2019-re megduplázódhat. 

 

A kormány szándékai már ismertek voltak, ugyanakkor a miniszternek egy konferencián mondott beszédével sikerült mégis meglepetést okoznia, mint mondta a következő 4-5 évben mintegy 250 milliárd dollárnyi tőke érkezhet az indiai energiaszektorba (döntően privát forrásból), melyből 100 milliárd dollár a megújuló szegmensben realizálódhat, 50 milliárd dollárt pedig a hálózat fejlesztésére fordíthatnak (jelentős hálózati veszteséggel működik a hálózat többek között az áramtolvajok és a gyenge minőség miatt).
 

Ami a szektorba esetlegesen érkező tőke összegénél is talán meglepőbb lehet, az a miniszter által meglebegtetett 100 GW napenergia-kapacitás, melyet 2022-ig építenének ki. Az új célszám több szempontból is igen ambíciózus tervnek tekinthető:

 

1. Az előző kormány által indított National Solar Mission (NSM) program eredetileg 2022-re 20 GW napenergia-kapacitással számolt. Igaz az új kormány már korábban jelezte, hogy a 20 GW várhatóan módosításra kerül

2. A 100 GW éves szinten átlagosan mintegy 12 GW új kapacitást jelentene, mellyel India Kínával karöltve a legnagyobb napenergia piaccá válna. A jelenleg listavezető Kínában tavaly 11,3 GW, Japánban 6,9 GW míg az Egyesült Államokban 4,8 GW került telepítésre. Elemzők szerint idén is az említett három ország állhat a lista élén. 

 

Túl nagyot álmodtak?

A miniszter által említett új tervvel kapcsolatban az elemzők igen szkeptikusak. Többek között a rendelkezésre álló földterületet, a drága finanszírozást és a hazai gyártókapacitást említik, mint szűk keresztmetszet. Az év első felében napvilágot látott javaslatok szerint a napenergia-kapacitások bővítése során a hazai gyártók termékei lettek volna favorizálva (büntetővámot vetettek volna ki az amerikai, kínai, táj, maláj panelekre), a nemzetközi szereplők lobbija és a hazai szűkös kapacitások miatt azonban nyár végén az új Modi-kormány elsöpörte ezeket a kezdeményezéseket. 

 

Kik lehetnek a nyertesek?

Az indiai szolárpiac következő években várható bővüléséből a szűk hazai kapacitások miatt külföldi, részben amerikai és kínai cégek is profitálhatnak. A kormány politikájának egyik nagy nyertese a First Solar lehet. A társaság a világ egyik legnagyobb napelemgyártója, a panelek jelentős része azonban a társaság által épített napelemparkokban kerül felhasználásra.

Bár a társaság eddig csupán paneleket szállított Indiába, a soron következő hónapokban újabb területre lép be. India egyik déli állama (Andhra Pradesh) által kiírt, mintegy 500 MW kapacitás kiépítésére vonatkozó aukción ugyanis a First Solar lett az egyik befutó. A vállalat első indiai napelem-parkja 2015. májusban készülhet el 45 MW kapacitással. 

A First Solar a harmadik negyedéves beszámolója szerint 13,7 GW potenciális megbízásra lát lehetőséget (napelemparkok építése), melynek egyelőre elenyésző részét jelenti az indiai piac. 

A társaság a legutóbb lezárt negyedévben közel 450 MW-nyi napelemet gyártott, miközben 77 százalékos volt a kapacitáskihasználtság. A First Solar a látványosan növekvő amerikai és nemzetközi kereslet miatt a negyedéves gyorsjelentést követő tájékoztatón jelezte, hogy jövőre jelentős, 46 százalékos kapacitásbővítést tervez. 

 

2014.11.21.

 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg