GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat
Monokristályos full black napelem Napelemes rendszerek árajánlat Polikristályos napelem  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek :: Szédületes tempóban terjed a napenergia ::

Szédületes tempóban terjed a napenergia

title=napelem, napelem rendszerek, naperőművek, napenergia

Mellélőtt a kínai kormányzat az új napenergia-kapacitások telepítésével, a távol-keleti országban az előzetes adatok szerint a tervezettnél jóval kevesebb új erőművi kapacitást telepítettek. Kína valószínűleg azonban így is a legnagyobb piac volt tavaly is, és várhatóan a következő évben is az marad.

Magasan volt a léc

Hivatalosan is megerősítették, hogy az előzetes számok alapján 2014-ben a világ legnagyobb piacán 10,6 GW új napenergia-kapacitást telepítettek az előző évi mintegy 12 GW-ot követően. A kínai kormányzat az előző évre 14 GW GW-tal számolt.A 10,6 GW-ból 2,05 GW-t jelentenek a kisebb, decentralizált egységek. A tavalyi telepítésekkel a kínai napenergia-kapacitás megközelíti a 30 GW-ot, így idén könnyen lehet, hogy már a listavezető Németországot is utolérik a távol-keletiek.

 

Kína 2013-at követően várhatóan a 2014-es adatok alapján is a világ legnagyobb piaca marad az új telepítések tekintetében: a sorban következő két ország, az Egyesült Államok, és Japán, az IHS szerint előbbi közel 7 GW-t, utóbbi több mint 9 GW-t telepített.

 

 

Az IHS úgy kalkulál, hogy jövőre Kínában további 14,4 GW-tal bővülhet a napenergia-kapacitás. A helyi hatóság azonban 15 GW telepítésével számol, melyből 7 GW jelentenének a kisebb erőművek. A kínai kormányzat kissé távolabbi tervei más ország számára rendkívül ambiciózusnak tűnhetnek, az utóbbi évek növekedését látva a 2020-ra tervezett 100 GW elérhetőnek tűnik.

 

Így támogatják a napenergiát Kínában

 

Kína 2013. júliusában jelentette be, hogy 2015-ig 35 gigawattra, az akkori mintegy négyszeresére tervezi növelni beépített napenergia-kapacitását. A korábban bevezetett átvételi rendszer keretében az állam 1 jüan/kWh (16 dollárcent) határozta meg az átvételi árakat az ipari erőművek számára. Mivel az ipari erőművek elsősorban a ritkábban lakott ugyanakkor nagyobb szabad területtel rendelkező észak, észak-nyugati régiókba települtek, így a kormány új támogatási rendszer bevezetése mellett döntött tavaly. Ennek keretében 3 zónára osztották az országot: a nyugati régiókban 0,9 (14 dollárcent,) az északiakban 0,95 (15 dollárcent) míg a többi régióban 1 jüanos (16 dollárcent) áron értékesíthetik a megtermelt energiát a termelők. A kisebb, helyi erőművek (distributed) pedig az áramdíj felett bizonyos összegű támogatást kapnak (42 jüan, 7 dollárcent) a központi kormányzattól, továbbá a felesleges áramot a helyi tarifákhoz kötött összegért értékesíthetik a szolgáltatónak. Sőt a megújuló energiák a központi támogatás mellett számos tartományban további támogatásban részesülnek, javítva a beruházók megtérülését.

 

Mintha valami történt volna

 

A kínai piac mérete miatt rendkívül fontos jelentőségű a napelem-gyártók számára, melyek részvényárfolyama az utóbbi hónapokban komoly eladói nyomás alá került. Ebben valószínűleg nemcsak a tervezettől elmaradó kínai telepítések, de a nyersolaj árfolyamának látványos zuhanása is szerepet játszhatott (annak ellenére, hogy a kőolaj súlya elenyésző az elektromos áramtermelésben).

 

2015.03.06

 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg