GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat
Monokristályos full black napelem Napelemes rendszerek árajánlat Polikristályos napelem  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek :: Japán első atomenergia nélküli évét ünnepli ::

Japán első atomenergia nélküli évét ünnepli

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramJapán ma valóban különleges és inspiráló évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el az atomenergia és annak állandó kockázatai és fenyegetései nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították.

 

Ezzel Japán – a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország – fél évszázad óta először nem termelt atomenergiából származó áramot. 

 

 

Sajtóközlemény - Greenpeace

 

Japán lendületesen ugrott a megújuló energia globális színterére – még erős kormányzati vezetés híján is. Az ország hamar a világ második legnagyobb napelempiacává vált Kína mögött. A piac nagy részét a kis, háztartási méretű napenergia-projektek és a háztetőre telepített szerkezetek adják: minden egyes hónapban 23 000 ilyen háztartási méretű telepítés valósul meg. Ráadásul hétköznapi emberek és az ipar önként csökkentette áramfogyasztását: a megtakarítás 13 reaktor által termelt energiának felel meg.

 

Takada Hiszajó, a Greenpeace Japán klíma- és energiakampányának felelőse elmondta: „Ez a nagyszerű nap egyértelmű üzenete annak, hogy a japán emberek biztonságos, fenntartható energián alapuló jövőt akarnak, és hajlandóak tenni is érte. Most arra van szükség, hogy a kormányzati vezetés is végleg szakítson az atomenergiával.”

„Az Abe-kormány továbbra is a reaktorok újraindítását sürgeti. A japán emberek azonban pótolták a valódi vezetés hiányát, és ők maguk a második legnagyobb szereplőjévé tették az országot a napenergia globális színterén. A lakosság ezen iránymutató fellépése igazán ünneplésre méltó.

 

Az atomenergia-mentes év során egyetlen áramkimaradást vagy feszültségesést sem okozott az atomreaktorok leállítása. Az Abe-kormány mégsem volt képes erre a teljesítményre építve erős energiapolitikát megalkotni, amely támogatta volna a megújulókat és az energiahatékonyságot, és felszabadította volna Japánt az üzemanyagimportoktól való függőség alól. Holott ez az iránymutatás hosszú távon biztosítaná az energiaellátást az országnak, és lehetővé tenné, hogy Japán teljesítse nemzetközi éghajlatvédelmi vállalásait.

 

A reaktorok újrandítását számos komoly akadály gátolja, így várhatóan 2015 előtt egy sem fog újra üzemelni. A két szendai reaktor 2014. szeptember 10-én ugyan teljesítette a jóváhagyási folyamat első szakaszát, ám az azokat üzemeltető vállalatnak még több tízezer oldalnyi alapvető biztonsági dokumentációt kell benyújtania.

Hosszú még az út addig, amíg Szendai valóban az újraindulás közelébe kerülhet. Továbbra is kulcsfontosságú biztonsági kérdések maradtak megválaszolatlanul, például a szeizmikus és a vulkanikus folyamatok kockázatai; emellett ott a társadalmi és politikai ellenállás is Kagosimában, a jogi problémákról nem is beszélve. Japán lakói eltökéltek abban, hogy megakadályozzák az atomenergia visszatérését, és örömmel várják a megújulókon alapuló jövőt” – nyilatkozta Takada.

 

2014.09.19.

 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg