GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat
Napelemes rendszerek árajánlat Monokristályos full black napelem Polikristályos napelem  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek :: Ausztria a világ egyik legnagyobb naplopó népe - Legyen Ön is naplopó! ::

Ausztria a világ egyik legnagyobb naplopó népe - Legyen Ön is naplopó!

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramAusztria a világ legnagyobb naplopó országa közé tartozik. Egészen pontosan a világon a 3. legnagyobb naplopók a sógorok.

Legyen Ön is naplopó és legyen büszke rá!

Ezt a naplopó megjegyzést vegye mindenki a szó legszorosabb értelmében pozitív dolognak. Ugyanis ez a naplopás, a napenergia hasznosításra vonatkozik. Az osztrákok a világon a 3. legnagyobb napenergia hasznosítók, melyről nekünk is példát lehetne venni. 

Sajnos nálunk még nem volt kormány, aki odaállt volna a napenergia hasznosítás, vagy egyéb megújuló energia mellé. Nálunk a gáz, az olaj és a napenergia lobby hatalmas méreteket ölt és a közeljövőben sem látni a pozitív elmozdulást.

Ausztriában közel 5,5 millió négyzetméter napkollektor üzemel, melyek nagy része a háztartásokban teljesít szolgálatot. Ausztria kormánya azt ígéri, hogy 2020-ra 10 millió négyzetméterre növelik a napenergia hasznosítási felületet az országban. Ezt nyugodtan el is hihetjük, hiszen eddig is mindent megtettek, hogy az ingyen energiát befogják és hasznosítsák.

Nikolaus Berlakovich miniszter 9 millió Eurót költött el napkollektor támogatásra. Ausztriát kizárólag Izrael és Ciprus előzi meg a napenergia termelésben. Ausztria közel 600.000 tonna CO2-t és 160 millió eurót takarít meg energiaköltségben évente. Gazdaságilag nézve a szolártermikus szektornak ez a teljesítmény 450 millió euró forgalmat jelent évente, 79 %-ot az exportkvótában és 4.000 állandó munkahelyet.

Jelenleg 1.920 gigawattóra hőt termelnek az osztrákok évente. Megdöbbentő, hogy a hatmillió négyzetméter napkollektorhoz 30 év kellett az osztrákoknak, de vállalják, hogy a következő 4,5 millió négyzetméterhez nekik 7 év is elég lesz.

 

Az EU-ban az energiaszükséglet 49 %-át teszi ki a fűtés és a hűtési energia igény.

Abban az esetben, ha hazánkban hasonló mennyiségű napkollektor lenne, mint Ausztriában, akkor minden egyes lakásra 1,5 m2 napkollektor jutna, ami a használati melegvíz igényünk felét kiszolgálná.

Ausztriában annyi melegvizet termelnek napenergiával, hogy nem csak a lakások használati melegvíz ellátását fedezik belőle, hanem a fűtési energia igényre is jut belőle.

Magyarországon egy évben 1900-2200 órán át süt a nap. Több mint 350 szer annyi energiát kapunk a naptól teljesen ingyen, mint amennyi energiára szükségünk van, mégsem használunk ki ebből szinte semmit.

A szomszédos Ausztriában ennél rosszabb a helyzet, mégis nagyságrendekkel előttünk járnak a megújuló energiaforrások kiaknázásában.  

A Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottsága által 2005–2006 folyamán elvégzett felmérés kimutatta, hogy a magyarországi megújuló energiaforrásokban rejlő kb. 2650 PJ potenciálból 1838 PJ-t a napenergia tesz ki, melynek mindössze 0,1 százalékával élünk.

Az GKM szakértői szerint 2020-ra a napenergia felhasználása a megújuló energiákon belül maximum 1,9 százalékra nőhet annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben egy átlagos napelem modul ára 10 euró/W-ról 3 euró/W-ra csökkent, s 35 százalékos éves átlagos növekedési ütemével a napenergia-hasznosítás az egyik leggyorsabban fejlődő iparággá vált.

 

A napelemes energiaforrások terén Németország jár az élen, ahol a kedvező szabályozási környezet hatására a szoláris energiaipar 2004-re 2 milliárd eurós, 30 ezer főt foglalkoztató iparággá nőtt, s ezzel maga mögé utasította az Egyesült Államokat és Japánt.

A GKM elemzése szerint Magyarországon a megújuló energiaforrások csaknem 50 százalékát a biomasszának számító tűzifa teszi ki. Nyilvánvaló, hogy a fa felhasználásán alapuló trend a jövőben nem lesz fenntartható – a környezetvédők és az olajárak miatt átalakuló világgazdaság sürgetik a változást, a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó stratégiánk viszont ólomlábakon halad európai viszonylatban.

 

Hazánkban éppen ezért különösen fontos szerepet kapnak az egyes háztartások, a személyes felelősségvállalás. Egy háztartás esetében a legkézenfekvőbb megoldás a megújuló energiák felhasználására a vízmelegítő napkollektor, vagy az áramtermelő napelem.

A biomassza-kazánnál ugyanis az alapanyag beszerzése, a szélkeréknél pedig a hosszadalmas mérések, a nem elég egyenletes szélmozgás jelenthet problémát. Jelenleg egy kilowatt energia előállítására képes napelem ára 1,5 millió forint és körülbelül ugyanekkora összeget kell kifizetni akkor, ha a megtermelt energiát akkumulátorokban tárolni szeretné a felhasználó.

Amennyiben nem elektromos áram, hanem csak meleg víz előállítása a cél, abban az esetben egy átlagos családi ház igényének kielégítésére 800-900 ezer forint beruházás szükséges. Ebben a napkollektorok és a melegvíz-tároló ára is benne van anyag és munkadíjakkal növelve.

A magyar kormány inkább a rendkívül veszélyes atomenergia fejlesztést támogatja. A napenergia minden tekintetben veszélytelen, szigetmódban használható, ami azt jelenti, hogy nem kell vezetékeket kiépíteni és nem kell függővé válni egyetlen egy országtól, vagy beszállító, szállító cégtől sem.

 

2014.04.17.

 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg