GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat
Napelemes rendszerek árajánlat Monokristályos full black napelem Polikristályos napelem  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek :: Átlátszó napelem ::

Átlátszó napelem

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramA napelemek egyik gyakorlati problémája, hogy nem mindig könnyű számukra helyet találni. Ablakok és mobilkijelzők viszont mindenhol vannak, így ezt megoldhatná a Michigani Állami Egyetem kutatócsoportjának új találmánya, amely észrevétlenül gyűjtené a napenergiát.

 

Az átlátszó műanyaglap önmagában nem termel áramot, hanem esőcsatornához hasonlóan összegyűjti a rajta áthaladó fénysugarakat. 

 

 

Ezeket aztán infravörös fényként újra kisugározza, majd az eszköz széléhez irányítja, ahol a vékony, hosszúkás napelemek hasznosíthatják azt. A technológia legnagyobb előnye, hogy az ablak alatt ülő ebből semmit sem vesz észre, számára a lap átlátszó. Ez annak köszönhető, hogy az eszköz csak az ultraibolya és a közeli infravörös összetevőket szűri ki a napsugárból, melyek az emberi szem számára úgyis láthatatlanok.

 

A technológia nem a semmiből nőtt ki, korábban több hasonló fénykoncentrációs technológia látott napvilágot. Az első próbálkozások viszont csak színezett üvegeknél működtek, ez az első eset, hogy az organikus molekulákból álló műanyaglap teljesen átlátszónak tűnik. “Senki sem akar színes ablakok alatt dolgozni. Színes lesz tőle a környezet, olyan mintha egy diszkóban dolgoznánk.” - magyarázza Richard Lunt, a projekt vezetője.

 

Ablakokon túl mobiltelefonokba, e-könyv-olvasókba is beszerelhető a rendszer, amely anélkül töltheti azokat, hogy bármiben is megváltozna a készülékek használata és kinézete. Lunt csoportja igyekszik tehát kibővíteni az átlátszóság fogalmát: úgy szeretné hasznosítani a napenergiát, hogy a felhasználó ebből semmit se vegyen észre. Nincs szükség arra, hogy kompromisszumokat kössön, így széleskörűen, de láthatatlanul terjedhetne el a technológia.

 

Az eszköz hatékonysága egyenlőre elég alacsony, a napelemek jelenlegi 20%-os átlagos hatásfokánál jóval alacsonyabb, csupán 1% körül van. A színezett változatok viszont már 7%-os hatásfokot is elérnek, a kutatócsoport ide szeretné feltornázni a saját átlátszó találmányát is.

 

2014.08.29.

 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg