GSE Napelem
Eddig kg
CO2 kibocsátástól óvtuk meg a Földet.
 
Vissza az oldal tetejére
Napelemrendszerek háztartások számára Napelemrendszerek cégek, közületek számára Naperőművek cégek, közületek számára Média Kapcsolat
Monokristályos full black napelem Napelemes rendszerek árajánlat Polikristályos napelem  


Főoldal :: Napelem Hírek Cikkek :: Afrikai fénnyel akarják kivilágítani Nyugat-Európát ::

Afrikai fénnyel akarják kivilágítani Nyugat-Európát

Napelem, napelem rendszerek, naperőmű, naperőművek, napenergia, áramÚjabb cég szeretné kihasználni a szaharai napsütést, és olcsón megtermelt árammal látni el minél több fogyasztót Nyugat-Európában. A Nur Energie nevű amerikai-brit vállalat Tunézia délnyugati részén építene naperőművet.

 

A megtermelt árammal körülbelül 2,5 millió nagy-britanniai háztartást lehetne ellátni. A Nur Energie azért vette célba éppen Nagy-Britanniát, mert London pályázatot írt ki megújuló energiát termelő és szállító cégek számára. Az a vállalat, amely nyer a tenderen, támogatást kap ahhoz, hogy piacilag kedvező áron tudja értékesíteni az áramot. 

A TuNur nevű naperőműben hatalmas tükörrendszer vetítené a napfényt egy központi toronyra, ahol sóolvadékot melegítene fel körülbelül 550 Celsius-fokos hőmérsékletre. Az olvadékkal gőzt termelnének, és innen már a hagyományos erőművekhez hasonlóan működne a rendszer. A gőzzel meghajtanák a turbinát, amelyre a generátor van kapcsolva.

A tükrös-sóolvadékos rendszer előnye, hogy az olvadék energiatárolóként használható, vagyis akkor is lehet gőzt termelni és meghajtani a generátort, amikor nem süt a nap. A napelemes rendszerekkel ellentétben az ilyen naperőmű inkább képes az alaperőmű szerepét betölteni egy ország áramellátásában.

 

,Új távvezeték a Földközi-tenger alatt

 

Az áramot magasfeszültségű egyenáramú kábelen (HVDC) továbbítanák Olaszországba, ahonnan igény szerint tovább lehetne szállítani Nyugat-Európába. A kábelt szintén a Nur Energie fektetné le. Az egyenáramú kábel előnye, hogy nagy távolság esetén kevesebbe kerül, mint a váltóáramú, főleg azért, mert ezer kilométerenként 3-3,5 százalék a hálózati veszteség rajta. Hátránya viszont, hogy kevésbé megbízható, mint a váltóáramú megoldás. A Tunézia-Olaszország között tervezett kábelhez hasonlók futnak például Írország és Nagy-Britannia, Nagy-Britannia és Franciaország, vagy éppen Olaszország és Görögország között.

 

Sok, de nem elég

 

A TuNur 9400 GWh áramot termelne évente – összehasonlításul a német napelemes rendszerek, napelemfarmok 2013-ban 29700 GWh áramot állítottak elő. A cég szerint már tízmillió eurót költöttek a projekt előkészítésére, több éven át gyűjtöttek adatokat az erőmű helyszínén Rjim Maatougban, és az információkat független szakértők ellenőrizték. A tunéziai parlament az áramexportot elősegítő törvényt fogadott el, a cég pedig egyezségre jutott az olasz villamosenergia-rendszerirányítóval a tenger alatti kábel megépítéséről.

 

“EZ NEM VALAMI BORÍTÉK HÁTÁRA FELSKICCELT ÁLOMKÉP.”

 

Igen, kockázatos, ahogy minden nagy energetikai fejlesztés kockázatos. De abban semmi új nincs, hogy Észak-Afrikából szállítsunk áramot Európába” – mondta a Nur Energie vezérigazgatója, Kevin Sara a BBC-nek.

Ezzel a gyakorlatilag megbukott Desertec projektre célzott. Ezt a tervet Németországban jelentették be öt évvel ezelőtt, ünnepélyes külsőségek között. Lényege az volt, hogy észak-afrikai és közel-keleti napenergiát szállítsanak Európába, mégpedig olyan mennyiségben, hogy 2050-ben az összeurópai áramigény 15 százalékát onnan fedezzék.

A tervek szerint a Desertec létesítményei 1 terawattóra áramot termelnének. A sivatagban összesen 16 800 négyzetkilométeren terveznek naperőműveket építeni (a terület nagyobb, mint fél Belgium). A Desertec a megújuló energiát termelő erőművek egész hálózata lenne, szélerőművekkel, hullámerőművekkel.

 

Távoztak

 

A Desertec partnercégei egy október közepén, Rómában tartott tárgyalás után jelentették be, hogy az eredetileg tizenkilenc résztvevő helyett három cég marad a projektben: a szaúd-arábiai ACWA Power, a német RWE és a kínai állami rendszerirányító. A Desertecből a magas, 400 milliárd eurós költségre hivatkozva kilépett többek között Deutsche Bank, a Munich Re viszontbiztosító és a svájci ABB, de a Nur Energie is, ezért aztán a nagyra törő projektet lényegesen át kell alakítani.

 

2014.11.07.

 
Kapcsolat   GSE Napelem   Weboldalkészítés
Telefonszám Telefon:
+36 70 940 50 60 (Hétköznap: 8:00 - 16:00)
E-mail info@gsenapelem.hu
Cím GreenSys Electric Kft.

Székhely: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2.
Cím Google+
 
Facebook    Google plus
 
GSE Napelem Napelemrendszerek háztartások számára
GSE Napelem Napelemrendszerek cégek,közületek számára
GSE Napelem Naperőművek cégek,közületek számára
GSE Napelem Média
GSE Napelem Kapcsolat
GSE Napelem Adatvédelmi nyilatkozat
 
 
honlapkészítés Budapest HW Online weboldalkészítés
honlapkészítés Budapest
Online Marketing
2012 Copyright ©
Wg